Onderzoekers van de Radboud Universiteit werken aan een methode om het plastic in ons huishoudelijk afval efficiënter en op grotere schaal te recyclen. Dit door chemische ‘vingerafdrukken’ van kunststoffen te analyseren en de sortering- en recyclingprocessen te optimaliseren. Daarbij letten ze op de materialen, de milieu impact, het gedrag van de burgers en de leefomgeving.

In het project ‘Munition for Optimalisation of Plastic Recycling‘ werken onderzoekers aan een soort scan waarmee je de ‘vingerafdruk’ van het plastic kunt vastleggen. Daarnaast wordt er een milieu-impact analyse gedaan om verschillende scenario’s voor het ophalen en verwerken van plastic afval in kaart te brengen.
Bijzonder is de combinatie van de innovaties in Chemische AI met vernieuwingen in levenscyclusanalyse en de evaluatie van verschillende manieren van afvalinzameling. Ook wordt de invloed van gedrag en de leefomgeving op de samenstelling en verwerking van het afval in kaart gebracht. Hierdoor kan de moeite die de burger doet om plastic thuis te scheiden, in het grote plaatje op waarde worden geschat.
Samenwerken tussen natuur- en menswetenschappen
“Samenwerken over verschillende onderzoeksrichtingen is een grote uitdaging, zeker wanneer het over de combinatie tussen natuurwetenschappen en de menswetenschappen gaat”, zegt chemisch onderzoeker Jeroen Jansen. “Toch is dit de enige manier om de echte problemen waar we met onze samenleving elke dag voor staan, het hoofd te bieden. En als je dan eenmaal geleerd hebt om elkaars taal te praten, dan zie je als scheikundige wat al die moleculen in de maatschappij doen, en als psycholoog hoe ons gedrag en de waarde van ons afval zoveel met elkaar te maken hebben.”
De onderzoekers kijken ook naar de relaties tussen demografische gegevens (type gebouw, stad of platteland) en de samenstelling van ingezameld plastic afval. Het inzamelen, scheiden en verder verwerken van dit afval kan daarmee wellicht efficiënter gemaakt worden, zodat meer plastic van goede kwaliteit hoogwaardiger gerecycled kan worden.