Dit doel streeft het Britse bedrijf Mura Technology na met het HydroPRS-proces. Zij zullen de eerste HydroPRS-fabriek ter wereld begin 2023 in gebruik nemen.
De installatie voor de chemische recycling van kunststofafval wordt gebouwd door dochteronderneming ReNew ELP in Teesside (UK). Het proces maakt het mogelijk om ongesorteerd kunststofafval te recyclen met een lage CO2-voetafdruk.
HydroPRS is bestand tegen organische verontreinigingen zoals papier en voedselresten, waardoor een breed scala aan kunststofafval geschikt is als grondstof. Dit wordt vermalen in de eigen materiaalverwerkingsinstallatie en ontdaan van onzuiverheden als glas, stenen en metalen.
Om het milieueffect te illustreren, werkt Mura samen met onafhankelijke partner Warwick Manufacturing Group (onderdeel van de Universiteit van Warwick) aan een levenscyclusanalyse van de fabriek, die in het najaar van 2022 zal worden gepubliceerd.
In de eerste fase heeft de fabriek een capaciteit van 20.000 ton, die wordt verhoogd tot 80.000 ton per jaar. Ter vergelijking: volgens schattingen van onderzoekers bestaat de grootste afvalconcentratie ter wereld, de Great Pacific Garbage Patch, die in de Stille Oceaan tussen Hawaï en Californië ronddrijft, momenteel uit ongeveer 80.000 ton plastic afval.
Het bedrijfsmodel van Mura omvat eigen vestigingen in Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten, alsmede wereldwijde licentiëringsmogelijkheden via Mura’s partner KBR. Igus is sinds 2020 partner van Mura en heeft 5 miljoen euro in het project geïnvesteerd. Andere partners zijn DOW Chemical, Chevron Phillips Chemical en Mitsubishi Chemical.