
Dinsdag 14 februari overhandigt de ‘Plastic Soup Surfer’ zijn petitie met vijfenvijftig duizend door hem verzamelde handtekeningen aan de Tweede Kamer. Samen met de petitie vraagt de actievoerder de kamerleden een motie te ondertekenen die ze twee dagen later kunnen indienen tijdens het algemeen overleg Circulaire Economie.
De Plastic Soup Surfer, oftewel Merijn Tinga, wil via het heffen van statiegeld voorkomen dat jaarlijks tientallen miljoenen zwerfflesjes in bermen, grachten, rivieren, stranden en de Noordzee terecht komen. "Met de grillige politieke verhoudingen is het van het grootste belang dat de voorgestelde motie wordt ingediend tijdens het algemene overleg van donderdag (16 februari, red). Daarmee kunnen we, ook in de volgende regeerperiode, de partijen eraan houden werk te maken van statiegeldheffing op kleine PET-flesjes." Bekijk hier een animatie van zijn actie. Hij deed onder meer een recordpoging om op zijn van afval geproduceerde board naar Engeland te zeilen.
Ouderwets
Tinga vindt dat wij nog steeds werken met een ouderwets statiegeldsysteem. Hij heeft een uitgesproken mening over de zwerfvuilkwestie. "Vijftien jaar geleden kreeg het verpakkende bedrijfsleven – gedomineerd door Coca Cola en Ahold – de verantwoordelijkheid over recycling en zwerfvuil. Om hun winsten veilig te stellen, hebben zij hun invloed misbruikt om vernieuwingen van het statiegeldsysteem te dwarsbomen. Hierdoor zitten we nog steeds met een ouderwets systeem uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dit, terwijl statiegeldsystemen in het buitenland winstgevend zijn. Bijna veertig landen ter wereld hebben een statiegeldsysteem."
Tinga heeft met zijn surfacties op een board gemaakt van plastic zwerfflesjes steeds aandacht voor het zwerfvuilprobleem gevraagd. Het aanbieden van de petitie met de 55 duizend handtekeningen ziet hij als de ontknoping van zijn missie.
Zie ook: Rethink moet kijk op kunststof veranderen
Meer over Rethink (van NRK) in het februari-nummer van Kunststof en Rubber.