Onderzoek naar menselijke ontlasting: ‘Voedsel- en drankverpakkingen niet noodzakelijk de bron van ingenomen microplastics’

Geplaatst door redactie

Een recente wetenschappelijke studie in opdracht van Plastics Europe heeft geen identificeerbare correlatie gevonden tussen de consumptie van in plastic verpakte voedingsmiddelen/dranken en de microplastics in menselijke ontlasting. Er ontstond echter een nieuwe hypothese die wees op een mogelijke positieve correlatie met methode van voedselbereiding.

Plastics Europe werkt nauw samen met de wetenschappelijke gemeenschap om de mogelijke gevolgen van microplastics beter te begrijpen. In 2022 lanceerde het een onafhankelijk, vijfjarig wetenschappelijk onderzoeksproject, genaamd Brigid, om de potentiële gezondheidsrisico’s voor de mens door inname van microplastics te beoordelen.

Het eerste deel, nu voltooid en gepubliceerd in Science, onderzocht mogelijke relaties tussen drie manieren van plasticgebruik bij voedselconsumptie en het type en de hoeveelheid microplastics in menselijke ontlasting. Hierbij werd gekeken naar voedselverwerking; plastic voedselverpakkingen; en bereiding en serveren met plastic bestek.

De studie detecteerde microplastics in 95% van de ontlastingsmonsters, met een gemiddelde van 3,3 microplastics per gram (MPs/g ontlasting). De meest voorkomende polymeertypen waren PE, PET en PP, en de meest voorkomende deeltjesvorm was vezel (80%). Interessant genoeg was er geen identificeerbare correlatie tussen de consumptie van in plastic verpakte voedingsmiddelen/dranken en het aantal of type MPs in ontlasting. Er ontstond echter een nieuwe hypothese die wees op een mogelijke positieve correlatie tussen de methode van voedselbereiding en de aanwezigheid van microplastics in ontlasting.

Virginia Janssens, Managing Director van Plastics Europe, zei: “De bevinding dat de consumptie van verpakt voedsel geen invloed heeft op de hoeveelheid microplastics in ontlasting, daagt veelvoorkomende aannames uit. Omgekeerd benadrukt het potentiële verband tussen de mate van voedselverwerking en de aanwezigheid van microplastics de noodzaak van verder onderzoek om de mechanismen achter deze observaties beter te begrijpen.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *