Windesheim heeft een circulaire hergebruikmethode voor composieten, zoals van rotorbladen van windmolens, waarmee van deze afvalstromen nieuwe composietproducten gemaakt kunnen worden (closed-loop solution). De oplossing is genomineerd voor de Raak Award, de prijs waarmee Regieorgaan SIA het onderzoek van hogescholen meer bekendheid wil geven. Stemmen kan via deze link.
Bekijk hier de andere genomineerden
Eerder toonde het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim de technische werking van de genomineerde methode al aan met full-scale demonstrators. Daarop kwamen vragen uit de industrie om het lange-duurgedrag van de producten te onderzoeken. Het project ‘Lange-duur prestatie van hergebruikt composiet’ heeft antwoorden gegeven op deze vragen.
In het project zijn de effecten onderzocht van lange-duur invloeden op producten van hergebruikt composiet: vochtinwerking en langdurige belastingen die voorkomen bij toepassing van de producten in de infrabouw. Met simulaties is bijvoorbeeld de vochtopname over vele jaren onderzocht. De resultaten uit het onderzoek bevestigen dat het lange-duurgedrag van producten van hergebruikt composiet vergelijkbaar is met composietproducten die gemaakt zijn met nieuwe grondstoffen. Dit heeft geleid tot een industriële productinnovatie bij een projectpartner. De resultaten van het project geven ook een onderbouwing van de levensduur om financiële kosten en ecokosten (een maat voor milieubelasting op basis van preventiemaatregelen) te vergelijken met andere materialen met behulp van Life Cycle Analyses.
Onderzoekers, docenten en studenten werkten in het project samen met mkb-ondernemingen, kennisinstellingen en overheden. De onderzoekers hebben diverse presentaties, interviews en publicaties verzorgd zowel in Nederland als in het buitenland. Het project won in een eerder stadium ook al een Raak Award.
In het magazine Kunststof en Rubber 5 besteden wij uitgebreid aandacht aan de methode en zijn toepassing door VDL Fibertech.