Schaatsen op kunststof

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Er gaat natuurlijk niets boven schaatsen op natuurijs, maar wanneer het weer niet meewerkt bieden schaatsbanen een alternatief door zelf ijs te produceren. Hiervoor zijn echter enorme hoeveelheden water en energie nodig. Glice komt met een duurzame oplossing: ijs van kunststof.

Glice is een kunststofoppervlak dat speciaal ontwikkeld is om op te schaatsen. Het materiaal is sterk en slijtvast, en biedt een perfecte glijervaring. Glice is bovendien veel duurzamer dan traditioneel ijs, aangezien het niet smelt en daardoor geen water nodig heeft.

In tegenstelling tot normaal ijs, dat afhankelijk is van koud weer om te kunnen worden gebruikt, kan glice het hele jaar door worden gebruikt. Het is gemaakt van hoogwaardige kunststoffen die geschikt zijn voor gebruik in binnen- en buitenruimtes. Dit maakt het mogelijk om ook in warme klimaten te kunnen schaatsen.

Door het gebruik van glijdende materialen zoals Teflon en PTFE, biedt Glice een soepel en gladde oppervlakte voor schaatsers. Dit zorgt voor een natuurlijker gevoel en minder weerstand tijdens het schaatsen.

Daarnaast is glice veel duurzamer dan normaal ijs. Het is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en heeft een lange levensduur. Bovendien kan het na gebruik gemakkelijk worden opgeruimd en gerecycled.

Maar hoe wordt Glice precies gemaakt?

Het is een complex proces dat veel tijd en aandacht vereist. Eerst worden de kunststoffen gemengd met een speciaal additief om het ijs glad en stevig te maken. Vervolgens wordt het mengsel geperst tot het de gewenste dikte en vorm heeft. Dit kan onder andere in de vorm van een schaatsbaan, maar ook in andere vormen zoals ronde of vierkante velden.

Uiteindelijk wordt het Glice-oppervlak gepolijst en afgewerkt om de perfecte glij-eigenschappen te creëren. Dit resulteert in een stevig en glad oppervlak dat perfect is voor het schaatsen.

Katwijk heeft primeur

In Katwijk is deze nieuwe manier van schaatsen al een groot succes. Katwijk on Ice heeft de eerste schaatsbaan in Nederland die gebruik maakt van het Glice-ijs. Een uitkomst nu de huidige energieprijzen het aanleggen en onderhouden van een normale ijsvloer buitensporig duur maken. Naast het kostenplaatje is de plastic ijsbaan ook nog een duurzamer en kan deze gerecycled worden. 

Bijkomend voordeel is dat het materiaal gladder en consistenter is en daardoor minder gevaarlijk wanneer kinderen vallen, omdat er minder kans is op verwondingen.