DSM en Starboard hergebruiken visnetten in surfboards

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Koninklijke DSM en watersportmerk Starboard (onder meer paddle-,surf-, windsurf- en kite-boards) gaan oude visnetten verzamelen en upcyclen tot een materiaal voor componenten voor onder meer surfboards. Dit zou een positieve impact hebben op lokale bevolkingsgroepen in India.

DSM en Starboard zijn samengekomen toen het surfplankbedrijf Akulon RePurposed als materiaal koos. Daarvan is de hars volledig gerecycled uit afgedankte, op nylon gebaseerde visnetten. Die netten worden verzameld in de Indische Oceaan en de Arabische Zee en krijgen een nieuw leven als bijvoorbeeld vinnen, vin-boxen, sup-pumps. Alle producten waarin Akulon RePurposed is toegepast, krijgen bij Starboard het merk  NetPositive!.

Levensonderhoud  

Het verzamelen, sorteren, reinigen en verwerken van de visnetten creëert duurzame vormen van levensonderhoud  voor verschillende lokale gemeenschappen in India, zegt DSM in het bericht.

Volgens de Verenigde Naties komt jaarlijks tenminste acht miljoen ton plastic in de zeeën en oceanen terecht en achtergelaten of gedumpte spooknetten zijn een belangrijk deel van het probleem. Volgens een rapport van Food & Agriculture Organization (FAO) en het Environment Program van de VN, blijven de visnetten honderden jaren rondzweven in de mariene ecosystemen. Experts hebben uitgerekend dat momenteel ongeveer 640 duizend ton van deze netten in de zeeën en oceanen aanwezig is, dat is ongeveer tien procent van al het afvalplastic in zee.

Starboard

Starboard uit Bangkok bouwt sinds 1994 windsurfplanken en sup-boards. De visie van Starboard is het veranderen van hoe de bedrijven en de wereld kijken naar plastics en het bedrijf wil ‘de kunststofeconomie omvormen tot een veiliger en groener systeem zodat watersport-enthousiastelingen in plasticvrije wateren kunnen sporten’.