KunststofenRubber.nl

Renolit levert geomembranen voor duurzaam waterbeheer in de Franse Alpen (video)

02 september 2024 om 15:34 uur

Renolit Aalkorplan heeft geomembranen geleverd voor de renovatie en uitbreiding van twee naast elkaar liggende reservoirs in het skigebied Superdévoluy in de Franse Alpen. Het was de bedoeling de capaciteit en functionaliteit ervan te verbeteren met het oog op een bredere waaier aan toepassingen, waaronder kunstmatige sneeuwproductie, landbouw, brandbestrijding en drinkwatervoorziening.


Bergreservoirs hebben te kampen met heel wat ongewone uitdagingen op het vlak van watermanagement, waaronder barre weersomstandigheden en een beperkte toegankelijkheid. Bovendien moeten de bassins geschikt zijn voor verschillende toepassingen met elk hun eigen vereisten: van kunstmatige sneeuwproductie en landbouw tot drinkwatervoorziening en brandbestrijding.

 

Door de ligging in een complex en gevoelig ecosysteem kreeg het renovatie- en uitbreidingsproject van twee bestaande, aanpalende waterbassins nabij het skigebied Superdévoluy te maken met bijkomende uitdagingen. Zo bevinden de te renoveren bassins zich in een natuurlijk middelgebergte, op een hoogte van 1800 meter.

 

De grootste uitdaging was om de capaciteit en functionaliteit van de waterbassins uit te breiden. Het was immers de bedoeling de bassins te gebruiken voor uiteenlopende activiteiten, waaronder kunstmatige sneeuwproductie, landbouw, drinkwatervoorziening voor hooggelegen restaurants en brandbestrijding.

 

Na renovatie zouden de waterreservoirs een oppervlakte van 3,8 hectare beslaan; een capaciteitstoename van 50% die goed is voor een totaal volume van 239.330 m³. Het project had een oplossing nodig die bestand was tegen extreme omgevingsfactoren zoals lage temperaturen en hoge uv-blootstelling, maar die ook voedselbestendig was, omdat het water ook gebruikt wordt in de nabijgelegen restaurants.

 

Voor het project werd een Renolit Alkorplan Hydro H DW 35052 geomembraan gebruikt, een lichtgrijs, homogeen membraan van 1,5 mm dik op basis van soepele polyvinylchloride (PVC-P) . Dit membraan verving het in 1994 geïnstalleerde Renolit Alkorplan Hydro 35054 geomembraan, na een levensduur van 29 jaar.

 

Voor dit membraan werd gekozen vanwege deze bewezen duurzaamheid en betrouwbaarheid na een levensduur van bijna drie decennia. De beslissing viel toen bleek dat alternatieve materialen beperkt presteerden bij lage temperaturen. Het geselecteerde PVC membraan presteert dan wel goed. Bovendien voldoet het aan de drinkwatervereisten; zo kan het water veilig gebruikt worden in de toeleveringsketen voor de hooggelegen restaurants.

 

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

2 oktober 2024, Mikrocentrum, Veldhoven

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »