Solvolyse kent twee grote uitdagingen. Het is een langdurig proces, en de vezels raken vaak beschadigd tijdens het proces. TNO werkt echter aan een innovatieve variant door het solvolyse proces te combineren met een fysische methode.

Met solvolyse kunnen zowel de vezels als harsfragmenten worden teruggewonnen uit thermohard composiet. De nieuwe technologie is een stap in het recyclen van deze moeilijk te recyclen composietmaterialen. Enhanced Solvolysis maakt een snelle manier van scheiding en terugwinning van zowel de hars (polymeermatrix) als de hoogwaardige vezels mogelijk.
Solvolyse is een chemisch proces dat polymeren afbreekt met behulp van oplosmiddelen. Een stuk composietmateriaal wordt verwarmd in het solvolyse mengsel, waardoor het composiet uit elkaar valt. Bij de verbeterde methode versnelt men de solvolysereactie door vooraf een externe stimulus toe te passen, waardoor de reactiesnelheid of opbrengst wordt verbeterd.
Samen met de auto-industrie
Om de effectiviteit van solvolyse te illustreren, heeft TNO samengewerkt met de auto-industrie. Tests toonden aan dat vezels die werden teruggewonnen uit carrosseriecomposieten door middel van solvolyse, vergelijkbare sterkte hadden als nieuwe vezels, waardoor deze geschikt zijn voor hergebruik.
Impact op de industrie
TNO stelt dat materiaal dat voorheen alleen kon worden gedowncycled, zoals dat in bureaustoelen, carrosserieën en windturbinebladen, met deze technologie toch kan worden gerecycled en nodigt bedrijven uit om samen te werken aan duurzame oplossingen voor hun composietmaterialen.