De nieuwe subsidieregeling Testen circulaire biopolyesters (STCB) laat ondernemers testen met biogebaseerde polyesters. Aanvragen kan vanaf vandaag bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De STCB is voor ondernemers met een middelgrote of kleine onderneming. Zij zijn actief – of willen dat zijn – in de productieketen van biogebaseerde polyesters (duurzame kunststoffen uit plantaardige bronnen). Met de subsidie testen en evalueren zij deze plastics in hun bedrijf. Meerdere ondernemers komen in aanmerking, zoals producenten van biogrondstoffen, compounders, afvalinzamelaars en recyclers. Zij krijgen subsidie voor 50% van de kosten van de test, tot maximaal € 25.000. De subsidieregeling komt uit het Nationale Groeifonds-programma BioBased Circular van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.
Speciaal voor biopolyesters
De subsidie is speciaal voor biogebaseerde polyesters op basis van suikers. Denk bijvoorbeeld aan PEF, PLA, PHA, bio-PET en polyester coatings en harsen. Polyester is vanwege de chemische structuur efficiënt te maken uit biogrondstoffen van plantaardige, dierlijke of microbiologische bronnen. Het is goed te recyclen en soms zelfs bio-afbreekbaar. Andere bioplastics – zoals bioPE, bioPP en bio-PVC – komen niet in aanmerking voor deze subsidie.
Verschillen STCB en SOPV
Naast de STCB krijgen ondernemers sinds vorig jaar ook subsidie via de Omschakelingsregeling Plasticverwerkers (SOPV). De biopolyester-regeling STCB richt zich op een klein aantal bioplastics, maar staat open voor de hele productieketen van plastics (van grondstofproducent tot recycler). De SOPV heeft een kleinere doelgroep, maar is voor alle bioplastics en gerecyclede plastics.
Meer regelingen voor circulaire plastics
Later dit jaar kunnen ondernemers subsidie krijgen bij nog meer regelingen over gerecyclede of biogebaseerde plastics.