De NRK heeft haar zienswijze ingediend bij de Europese Commissie in reactie op TRIS-notificatie 2024/0707/NL. Deze notificatie gaat over de voorgestelde wijziging van de Wet Milieubeheer, die een jaarlijkse verplichting voor circulaire polymeren en een register van Circulaire Plastic Eenheden (CPE) wil invoeren. Deze wet staat in Nederland bekend als de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN).

Reactie van de NRK:
De industrie staat achter nieuwe wetgeving die de verduurzaming versnelt, maar het huidige voorstel zal de internationale concurrentiepositie van veel ondernemers onherstelbaar beschadigen. Honderden Nederlandse kunststofverwerkers en -recyclers zullen verdwijnen. Bovendien zorgt het huidige voorstel ook voor handelsbelemmeringen voor kunststofverwerkers, -recyclers en leveranciers van biopolymeren in andere EU-landen.
Het huidige voorstel van de NCPN:
- discrimineert Nederlandse kunststofverwerkers die (veelal hoogwaardige) producten vervaardigen uit plastics waarvoor (nog) niet voldoende geschikt recyclaat en/of biopolymeer beschikbaar is, door hen te verplichten door middel van een nationaal handelssysteem Circulaire Plastic Eenheden (CPE) aan te kopen om zodoende aan hun bijmengverplichting te kunnen voldoen;
- bevoordeelt Nederlandse kunststofverwerkers die juist wél gemakkelijk aan betaalbare circulaire polymeren (veelal mechanisch recyclaat) kunnen komen en dit kunnen/ mogen inzetten voor hun producten doordat zij hun kostprijs kunnen verlagen door het verkopen van CPE’s, terwijl verwerkers uit andere Lidstaten die mogelijkheid niet hebben en werkt daarmee ongelijkheid binnen de EU in de hand;
- benadeelt bedrijven die in Nederland circulaire polymeren verkoopt of wil verkopen en nog niet gecertificeerd zijn (in de zin van dit wetsvoorstel), doordat vergaande Nederlandse duurzaamheidseisen (certificering, audit) gaan gelden voor recyclaat en biopolymeren;
- benadeelt de Nederlandse recyclers doordat hun lokale Nederlandse afnemers zullen verdwijnen;
- negeert bestaande Europese wetgeving en veroorzaakt een significante nationale kop op deze Europese wetgeving. De aangevoerde rechtvaardiging (noodzakelijk vanwege significante bijdrage aan de CO2-doelstellingen) is onvoldoende onderbouwd en kan de impact die deze maatregelen hebben niet dragen of rechtvaardigen.
Verzoek aan de Europese Commissie
De NRK vraagt de Europese Commissie om een gedetailleerd advies uit te brengen over de huidige vorm van de NCPN en de belemmeringen die deze wet opwerpt voor het vrije verkeer van goederen in Europa. De federatie verzoekt de Commissie om de Nederlandse overheid te vragen af te zien van maatregelen die in strijd zijn met de EU-wetgeving.
De NRK blijft zich inzetten voor Europese regels die een gelijk speelveld bieden voor alle kunststofverwerkers en -recyclers op de Europese markt, zodat zij kunnen investeren in verduurzaming en hun bedrijven economisch verantwoord kunnen voortzetten.
wat willen we nog meer regels en alleen op papier zijn we aan het recyclen
wurggreep van de bureaucratie moet Dienstbaar zijn.
common sense preva
Plastic Recycling Amsterdam 19-01-2024
Umincorp Rotterdam 19-01-2024
Clear Polymers 24-04-2024
EcoCircle 10-07-2024
TRH 23-07-2024
Ioniqa 16-10-2024
Vinyl Recycling 20-11-2024
Stiphout Plastics 16-12-2024
Tusti 16-12-2024
Blue Circle 28-12-202
Re-Match 4-02-2025
Daarnaast heeft
1. Healix de deur gesloten in afwachting van betere tijden 06-11-24
2. Repeat 4 van de 5 lijnen stil gezet, heeft
3. Cedo het bedrijf verplaatsen buiten Nederland.