Het RIVM heeft uitgezocht welke Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in pyrolyse-olie kunnen zitten en adviseert om meer metingen te doen naar ZZS in deze olie en deze gegevens te delen.

Pyrolyse is een techniek waarbij (kunststof)afval wordt verhit zonder zuurstof toe te voegen. De olie die hieruit ontstaat is een grondstof voor het maken van nieuwe kunststoffen. De techniek is nog in ontwikkeling en wordt steeds vaker toegepast.
Om pyrolyse-olie voor nieuwe kunststoffen te maken is het plastic afval van huishoudens en bedrijven op dit moment het meest geschikt. Het RIVM maakte op basis van de wetenschappelijke literatuur en interviews met betrokkenen een overzicht van welke chemische stoffen in het plastic afval kunnen zitten. Ook onderzocht het RIVM welke Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen )) in de pyrolyse-olie verwacht worden.
Volgens het onderzoek zitten er ZZS in het plastic afval. Een deel zal volgens het RIVM tijdens pyrolyse worden afgebroken, maar er kunnen ook nieuwe ZZS ontstaan. Het RIVM maakte een overzicht van ZZS die naar verwachting in pyrolyse-olie aanwezig zijn. Dit overzicht kan veranderen als er meer meetgegevens beschikbaar komen.
De olie wordt nabehandeld om stoffen te verwijderen die het productieproces van nieuwe kunststoffen kunnen verstoren. Bijvoorbeeld stoffen waar chloor in zit. Deze nabehandeling is ook belangrijk is om ZZS te verwijderen. Welke concentraties van ZZS daarna nog in de pyrolyse-olie achterblijven, is niet bekend.