PwC heeft de sociaaleconomische impact van de Raffinage, Chemie, Rubber & kunststof, Basismetalen, Papier en Glas & Keramiek onderzocht en geëvalueerd langs de assen van economische impact, milieu en strategische relevantie. Het rapport moet de politiek overtuigen om snel met maatregelen te komen waardoor onze industrie weer kan investeren.

Het gaat niet goed met de industrie in Nederland. Door allerlei obstakels, zoals de hoge elektriciteitskosten, lopen bedrijven vast en blijven verduurzamingsplannen op de plank. Bedrijven, werknemers en lokale politici gingen daarom bij VNO-NCW in gesprek met minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Tweede Kamerleden.
“Al achttien maanden op rij laat de industrie als geheel krimp zien. Dagelijks zijn er berichten van bedrijven die afschalen, onderhoud uitstellen of stoppen. In vijf van de zes sectoren in de basisindustrie daalt de productie ten opzichte van 2022. Wat betreft de industrie is het niet vijf voor, maar vijf over twaalf”, sprak Focco Vijselaar, algemeen directeur van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
En dat terwijl Europa en Nederland nu juist zelf willen blijven produceren wat we nodig hebben en niet verder afhankelijk willen worden van Azië en de VS. Daarnaast willen bedrijven het tempo houden in de verduurzaming en de energietransitie. In de huidige omstandigheden blijven veel verduurzamingplannen echter op de plank, meldde RVO vorig jaar al.
“Samen hebben we een beroep gedaan op de politiek om snel met maatregelen te komen waardoor onze industrie weer kan investeren: aldus FME-voorzitter Theo Henrar. “Minister Hermans stond open voor onze zorgen en is er ook van overtuigd dat de energietransitie alleen kan slagen met behulp van de industrie. Zij nam het rapport ter harte en gaat afwegen wat ze hiermee kan doen.”