De Zwerfinator heeft een handhavingsverzoek ingediend waarin wordt gevraagd maatregelen te nemen tegen bedrijven die plastic flesjes op de markt zetten waarvan de etiketten te snel loslaten. Hij stelt dat hiermee niet wordt voldaan aan de wettelijke eis dat de statiegeldmarkering onuitwisbaar op de verpakking moet zijn aangebracht.

Dirk Groot, alias De Zwerfinator, publiceerde op 11 februari 2025 een rapport over zijn onderzoek naar drankverpakkingen -en bekers in het zwerfafval. Volgens dit onderzoek is het aantal blikjes en flesjes met statiegeld in het zwerfafval sinds 2020 met 80% afgenomen. De blikjes en plastic flesjes die nog wel in zwerfafval te vinden zijn, kunnen vaak niet worden ingeleverd omdat ze te beschadigd zijn of omdat het etiket op de verpakking is losgekomen.
Loslatende etiketten
Volgens de wet moet de statiegeldaanduiding ‘duidelijk en onuitwisbaar’ op de verpakking aangebracht worden. Drankenproducenten maken vaak gebruik van etiketten, maar zonder zo’n etiket kan een drankverpakking niet kan worden ingenomen en zal de consument het statiegeld niet terugkrijgen. Een aantal merken springt eruit: de Zwerfinator vindt veel flesjes van Spa, Coca Cola en Chaudfontaine.
Handhavingsverzoek bij ILT
In samenwerking met het Leiden Advocacy Project on Plastic (LAPP) heeft de Zwerfinator een handhavingsverzoek ingediend bij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) om maatregelen te treffen tegen drie leveranciers die op basis van onderzoek door de Zwerfinator meer dan 80% van de plastic flesjes zonder etiketten in het zwerfafval leveren. Voor de zomer zal de ILT hierover een besluit nemen.