Shell Chemicals Park Moerdijk opent pyrolyseinstallatie

Geplaatst door redactie

Shell Chemicals Park Moerdijk heeft onlangs de ‘Market Development Upgrader (MDU)’ geopend, waarmee het op grote schaal afvalplastic wil gaan klaarstomen voor de kraker.

Tags:

In de MDU wordt plastic eerst gepyrolyseerd en vervolgens gezuiverd, waarna het als voeding kan dienen voor de kraakinstallatie op Moerdijk. De kraker knipt en scheidt grotere molecuulketens en maakt zo basischemicaliën voor dagelijkse producten.

Op dit moment wordt in ons land zo’n 46 procent van het plasticafval mechanisch gerecycled, oftewel versnipperd, gewassen, gesorteerd en hergebruikt. De rest wordt verbrand. De MDU van Shell zal uiteindelijk 50 kiloton pyrolyseolie per jaar gaan maken. Daarmee gaan ze het plasticafval van ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders verwerken.

Internationaal uitblinken

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. “Deze nieuwe fabriek van Shell verbetert de mogelijkheden om plastic te recyclen, vermindert de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen en stimuleert innovatie en groene groei. Dit is een mooi voorbeeld hoe van hoe Nederland internationaal in kan uitblinken in een toekomstbestendige industrie.”

“Moerdijk is de eerste locatie binnen Shell die pyrolyseolie op schaal inzet”, aldus directeur Richard Zwinkels van Shell Chemicals Park Moerdijk. “Chemisch recyclen helpt om een echt circulair systeem voor plastic van de grond te krijgen in de maatschappij, vergelijkbaar met hoe we glas en papier inzamelen en hergebruiken.”

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Dit is een voorbeeld hoe een grote multinational zowel aangespoken wordt op de verwerking van fossiele grondstoffen als daartegenover voldoende geld steekt in de herwinning van monomeren uit kunststof afval. Shell moet de pyrolyse-oplossing ook op tal van andere locacties bouwen en gebruiken.
    Het huidige miljarden kostende geknoei met andere vormen van terugwinning en recyclage van grondstoffen is het gevolg geweest van een gemeenschappelijke politieke hersenspoeling. En daar moet zo snel mogelijk een eind aan komen, met verwijzing naar de enige echte vorm die veilig en verstandig is: pyrolyse en terugwinning van monomeren