Van autoband tot grondstof – bouw flagship Circtec van start

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De bouw van de circulaire flagship-fabriek van Circtec is gestart. Het bedrijf zal in Farmsum 200.000 ton gebruikte (auto)banden gaan verwerken tot een scala aan chemicaliën en materialen.

Circtec wil de carbon black terugwinnen en gebruiken voor het maken van nieuwe autobanden. Van de circulaire nafta worden nieuwe plastics gemaakt. En de gewonnen biobrandstoffen worden ingezet om de internationale scheepvaart te verduurzamen. Wanneer de fabriek volledig operationeel is, komt de CO2-reductie overeen met 5% van de uitstoot van de totale chemische sector in NL. De nieuwe fabriek biedt werkgelegenheid aan 120 werknemers. Het plan is in 2027-2028 verder uit te breiden.

De financiering voor deze industriële showcase komt van een consortium van Europese, nationale en regionale investeerders. Zo is een investering van 75 miljoen euro gedaan door 2 Deense investeringsfondsen (Novo Holding en AP Møller). Door de provincie Groningen, de regionale investeringsmaatschappij NOM en het Groninger Groeifonds is steun verleend. Verder heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een subsidie verstrekt via RVO uit het DEI+ programma (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie). Dankzij de regionale samenwerking zijn tijdig vergunningen, elektriciteit en de proceswatervoorziening beschikbaar gemaakt.

Hilde van der Meer, commissaris van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA): "Met de opgehaalde financiering kan Circtec beginnen met de realisatie van de nieuwe fabriek in Delfzijl. Circtec gaat circulaire chemische producten produceren uit bandenafval. Als NFIA verwelkomen en juichen wij dit soort slimme, duurzame oplossingen voor de toekomst toe die de Nederlandse circulaire economie versterken. De Circtec-plannen betekenen ook een belangrijk lange termijn betrokkenheid voor de lokale regio Delfzijl en Chemport Europe bij het brengen van waardevolle banen en innovatieve kansen. Ik ben blij dat de Nederlandse overheid en de provincie Groningen Circtec hebben ondersteund bij het realiseren van deze nieuwe oplossing."