De circulaire tech-startup Beryl Circular heeft groeifinanciering opgehaald bij GMP Group en Energietransitiefonds Rotterdam voor het opschalen van hun techniek waarbij afvalplastics worden omgezet in technisch hoogwaardige wassen die gebruikt kunnen worden voor onder andere verpakkingen, poetsmiddelen, rubber en cosmetica.
Het bedrijf kreeg ook subsidie van het Just Transition Fund en gaat een proefinstallatie opzetten bij PlantOne Rotterdam om haar nieuwe B-Wax technologie op te schalen.
Beryl wil jaarlijks 25.000 ton afvalplastics omzetten in 20.000 ton technisch hoogwaardige wassen die consumenten- of industriële producten waterafstotend, afsluitbaar, flexibeler of gemakkelijker te verwerken maken. B-Wax technologie is in staat om een breed scala aan plastic afval te verwerken, geleverd via bestaande inzamelings- en sorteerinstallaties in Europa. Er wordt gebruikgemaakt van afvalplastics die anders verbrand of gestort worden of in het milieu tot microplastics ontleden. Na afronding van het proefprogramma in 2025 is de bouw van een commerciële B-Wax fabriek gepland voor 2027/2028 in Rotterdam. Bij uitbreiding van het aantal productielocaties is Europa is het op lange termijn mogelijk om een jaarproductie van 500.000 tons afvalplastics om te zetten in 400.000 ton hoogwaardige wassen.
Wassen worden gebruikt in kaarsen, verpakkingen, coatings, poetsmiddelen, lijmen, banden, rubber, cosmetica, persoonlijke verzorging en vele andere toepassingen. Het is een groeiende markt van 10 miljard euro per jaar, waarbij de meeste was nog steeds uit aardolie afkomstig is. Het gebruik van afvalplastics benadrukt de circulariteit van het B-Wax proces, waarbij het gebruik van olie wordt uitgesloten. Bovendien realiseren Europese kopers van wassen, als gevolg van zowel korte- als lange termijn geopolitieke veranderingen, dat ze hun wassen lokaal moeten gaan inkopen.
De technologie is schaalbaar en zelfvoorzienend in energie. De overtollige thermische energie die tijdens het proces ontstaat wordt omgezet en beschikbaar gesteld voor doorverkoop aan derden als elektriciteit en voor stadsverwarmingsnetten. De niet-fossiele technologie met lage CO2-uitstoot heeft al enthousiaste reacties ontvangen van potentiële afnemers van was.