Op de klimaattop COP28 in Dubai, waar het vooralsnog vooral gaat over het al dan niet uitfaseren van fossiele grondstoffen als brandstof, is ook een Afval- en Grondstoffenpaviljoen te vinden. Cleantechbedrijf UBQ Materials presenteert hier zijn oplossing waarmee huishoudelijk restafval wordt omgezet in een duurzaam alternatief voor plastic.
Het bedrijf presenteert er zijn eerste fabriek op industriële schaal, die eind 2023 operationeel zal zijn in Bergen op Zoom. Het biobased materiaal, UBQ,is door TIME s uitgeroepen tot een van de beste uitvindingen van 2023.
De biobased thermoplastic UBQ leidt tot afvalvermindering, circulariteit, het gebruik van meer post-consumer gerecycled materiaal en het verminderen van uitstoot. Volgens adviesbureau Quantis helpt het gebruik van elke ton UBQ effectief bij het voorkomen van 11,7 ton aan CO2-emissies en wordt er meer dan 1,3 ton afval weggehouden van stortplaatsen en verbranding.
Het Afval- en Grondstoffenpaviljoen is een initiatief van de International Solid Waste Association (ISWA), bedoeld om het verband tussen afval en klimaatverandering te benadrukken.
Gali Feldboy, Global Sustainability Director van UBQ Materials: "Door deel te nemen aan het eerste Afval- en Grondstoffenpaviljoen sluiten we aan bij de missie van ISWA tijdens COP28 : duidelijk maken dat de afval- en grondstoffensector een belangrijke rol te spelen heeft in de verlaging van broeikasgasemissies om zo te evolueren tot een koolstofarme toekomst. De ‘take-make-waste economie’ kan niet doorgaan. UBQ ziet afval als een overvloedig goed dat met innovatieve oplossingen kan worden omgezet in waardevolle materialen."
Directieleden van UBQ Materials zullen bijdragen aan gesprekken tijdens COP28 die gericht zijn op oplossingen om klimaatverandering aan te pakken. Feldboy neemt als panellid deel aan het programma ‘Social Entrepreneurship to Tackle Climate Change’ in het Afval- en Grondstoffenpaviljoen. Medeoprichter en co-CEO van UBQ Materials, Jack ‘Tato’ Bigio, neemt deel aan het panelgesprek over ‘Climate Partnerships: Corporate – Startup Collaboration for Net Zero Targets’ in het UNFCCC Global Innovation Hub Pavilion. Bigio wordt hierbij vergezeld door fabrikant en verkoper van op hars gebaseerde (tuin)meubelen Keter. Samen gaan zij in gesprek over het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen en hoe UBQ hieraan bijdraagt.
Bigio: "Het is belangrijker dan ooit dat belanghebbenden in zowel de publieke als private sector inzicht krijgen in bewezen, schaalbare en economisch duurzame oplossingen die de CO2-uitstoot meetbaar verminderen. Met de geplande start van onze Nederlandse fabriek zijn we al bezig met de selectie van onze volgende vestiging. COP28 geeft ons de kans om aan overheden, beleidsmakers en toonaangevende bedrijven over de hele wereld de kracht van UBQ te demonstreren, met als doel afvalbeheer te lokaliseren en een materiaal te creëren dat een echte circulaire economie ondersteunt."