KraussMaffei lanceert lifecycleValueCalculator

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Een nieuwe rekentool van KraussMaffei maakt de economische en ecologische impact van een machine, een digitaal serviceproduct of een serviceproduct over de hele levenscyclus zichtbaar. De lifecycleValueCalculator moet kunststofverwerkers helpen om hun CO2-doelstellingen te halen en tegelijkertijd hun winst te verhogen.

‘Investeringsbeslissingen gaan vaak alleen over kapitaaluitgaven (CAPEX). Verreweg de meeste kosten ontstaan echter in de gebruiksfase van een machine. Wij zijn een van de eersten met uitgebreide tools voor waardeberekening’, aldus het bedrijf.

"Eigenlijk is het als een ijsberg: alleen het topje is zichtbaar boven het oppervlak, het overgrote deel van de massa ligt onder water. Hetzelfde geldt voor de totale levenscycluskosten van producten, bijvoorbeeld van spuitgietmachines. 80 tot 90 procent daarvan ontstaat in de operationele fase, bijvoorbeeld voor energieverbruik, materiaal, onderhoud of stilstandtijd, maar wordt meestal niet in detail gekwantificeerd. De situatie is vergelijkbaar met CO2-emissies: Hier vindt 60 tot 70 procent van de CO2-uitstoot plaats tijdens de exploitatiefase. Dit betekent dat het grootste potentieel voor economische en ecologische optimalisatie niet onmiddellijk zichtbaar is", aldus Markus Lunz, hoofd Service Product & Portfolio Development.

De LifecycleValueCalculator maakt dit potentieel zichtbaar. Met de berekening van de individuele ecologische impact van de productie ondersteunt de tool ook bij het voldoen aan de steeds strengere wettelijke voorschriften en documentatie-eisen met betrekking tot ecologische aspecten. Met name verschillende nationale regelgevingen, vereisten voor gerecyclede materiaalquota, het digitale productpaspoort evenals indirecte invloeden op externe financiering veroorzaakt door de EU taxonomie vereisen een hoge transparantie over ecologische invloeden.
 

Hoe het werkt

De lifecycleValueCalculator leidt zijn gebruikers in zes stappen door de berekening, rekening houdend met individuele productieparameters. De berekening begint met een concrete uitdaging van de gebruiker, bijvoorbeeld schommelingen in de materiaalkwaliteit of veranderende milieuomstandigheden die leiden tot een hoger uitvalpercentage. Als eerste resultaat creëert de berekening transparantie over de individuele economische en ecologische as-is-situatie, bijvoorbeeld met betrekking tot CO2-uitstoot, energieverbruik, schrootgerelateerde kosten of gederfde inkomsten als gevolg van stilstand. Daarna kwantificeert de tool het specifieke verbeteringspotentieel door het gebruik van oplossingen van KraussMaffei die voldoen aan de uitdagingen van de klant. Op deze manier kan de individuele economische en ecologische waarde van een KraussMaffei oplossing worden bepaald.