Financiering Polymer Science Park impuls voor verduurzaming kunststofketen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Oost NL verstrekt een financiering aan het Polymer Science Park (PSP) in Zwolle. PSP ondersteunt en faciliteert het mkb met het ontwikkelen van circulaire kunststofproducten en technologieën. Met de financiering kan PSP zich verder richten op het versterken en verduurzamen van de kunststof- en materialensector in de regio. Oost NL verstrekt de financiering vanuit het Participatiefonds Oost NL.

Polymer Science Park is ontstaan in Zwolle, vanwege het indrukwekkende kunststoffencluster dat zich daar bevindt. Zo’n 240 bedrijven, inmiddels vanuit heel Nederland, in de kunststofsector zorgen voor 25.000 banen. Daarnaast bevat de regio de op één na grootste tapijtindustrie ter wereld, een industrie waar veel geavanceerde materialen worden (her-)gebruikt.

Beide industrieën kampen met grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Met name voor het mkb is dit een flinke opgave. Zo wordt de regelgeving rondom het aandeel recyclaat in materialen en producten steeds strenger. Voor het verduurzamen van producten en het ontwikkelen van circulaire businessmodellen is gespecialiseerde kennis nodig. PSP biedt de kennis, kunde, netwerk en faciliteiten om een deel van de R&D hiervoor uit te voeren.

"De noodzaak om zuiniger met grondstoffen om te gaan is steeds belangrijker, maar hergebruik van plastics is nog lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt", legt Gijs Langeveld, managing director van PSP uit. "Wij helpen ondernemers door onderzoek te doen naar mogelijke alternatieven voor ‘virgin’ materialen, materialen die gemaakt worden van fossiele grondstoffen. We hebben de machines en kennis in huis om daar onderzoek naar te doen en we kunnen bedrijven met dezelfde uitdagingen in de sector aan elkaar verbinden."

Financiering versterkt kunststofcluster

Sander de Boer, investment manager Tech, legt uit waarom Oost NL de lening verstrekt: "PSP speelt een cruciale rol bij innovatie in de regio. Ze ondersteunen het mkb bij het realiseren van een circulair en toekomstbestendig verdienmodel. En ze dragen bij aan de energie- en klimaattransitie door hergebruik van grondstoffen en afvalvermindering. Daarnaast kunnen innovatieve startups en scale-ups profiteren van de kennis die aanwezig is bij PSP en zich zo verder ontwikkelen."

Langeveld is blij met de impuls voor PSP: "Deze lening stelt ons in staat om onze strategie verder vorm te geven. We willen meer klanten aan ons binden en onze netwerkfunctie vergroten. De vraag naar onze dienstverlening groeit, daar willen we aan kunnen blijven voldoen. De financiering van Oost NL gaat ons daar bij helpen."

Jarenlange samenwerking

Oost NL was in 2011 een van de initiatiefnemers van PSP, samen met DSM, Wavin, Hogeschool Windesheim, Deltion College, gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel. Sinds de oprichting is PSP uitgegroeid tot een instituut dat het mkb actief ondersteunt in het verduurzamen van de kunststofketen door het uitvoeren van onderzoek & ontwikkeling, het trainen van kunststofexperts, en het vervullen haar rol als netwerkpartner. Inmiddels zijn meer dan 50 bedrijven aangesloten als deelnemer van de organisatie.

PSP is samen met Oost NL een van de partners in de Dutch Circular Polymer Valley (DCPV), een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen ontstaan in Regio Zwolle. Samen met ondernemers stimuleren ze innovaties en samenwerking om het aandeel circulaire polymeren te vergroten.