Kerstboomnet dat composteert in eigen tuin

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Meshpack Netting Solutions uit Klötze in Saksen-Anhalt heeft de “Vorsprung”-prijs voor ondernemers ontvangen van het Oost-Duitse Economisch Forum. Het bedrijf is de enige Duitse producent van kerstboomnetten.

Het plastic dat Meshpack hebruikt om de netten te maken kan worden gerecycled en teruggevoerd naar de circulaire economie. Daarnaast heeft het bedrijf een composteerbaar bioplastic net van maïszetmeel op de markt gebracht.

Boomnetten zijn niet het eerste waar je aan denkt als je aan Kerstmis denkt, maar zonder netten zou het niet mogelijk zijn om kerstbomen te vervoeren. "Hoe strakker de bomen in de netten gewikkeld zijn, hoe meer er op een vrachtwagen passen. Dit betekent minder vrachtwagens op de weg en minder uitstoot van uitlaatgassen," zegt Thomas Hartung, die samen met Michael Hartung eigenaar is van het bedrijf. 

CO2-neutraal

Meshpack GmbH wil zijn eigen bijdrage leveren aan het koolstofvrij maken van de productie. Het bedrijf heeft een zeer energie-intensief productieproces en in september 2022 installeerde het zijn eigen fotovoltaïsche systeem. Maar kerstboomnetten vervuilen ook het milieu. Microplastic deeltjes uit de netten vinden hun weg naar de bodem en het grondwater. "Elke kerstboom wordt twee keer verpakt. De eerste keer is nadat hij gekapt is. Daarna wordt deze verpakking verwijderd zodat de eindklanten kunnen zien hoe de boom eruitziet en daarna wordt hij weer ingepakt," legt Hartung uit. Het zou beter voor het milieu zijn als de netten konden worden weggegooid door ze te composteren. Daarom heeft meshpack biologisch afbreekbare netten van maïszetmeel aan zijn productportfolio toegevoegd. De duurdere bioplastic netten zijn sinds een jaar op de markt.
 

Sinds 2020 runnen de broers het bedrijf en momenteel heeft het 42 werknemers. De helft van hun omzet komt uit kerstboomnetten – 110 miljoen meter per jaar – en de andere helft uit fruit- en groentennetten, planten- en landbouwnetten en netten om bescherming en schaduw te bieden. 

Groene bedrijfsfilosofie

Meshpack investeert veel in duurzaamheid en richt zich op de circulaire economie. De kunststof netten zijn gemaakt van polyethyleen, ook wel PE genoemd, dat meerdere keren kan worden gerecycled. Dit betekent dat van plastic netten nieuwe netten kunnen worden gemaakt, terwijl netten van maïszetmeel in de tuin kunnen blijven liggen en tot compost kunnen worden verwerkt. Het duurt acht tot tien weken voordat ze biologisch afgebroken zijn, wat te lang is voor een compostvat thuis. Thomas Hartung legt uit dat materiaal in een composthoop in de tuin binnen drie tot vier weken moet afbreken. Dit is zijn ontwikkelingsdoel en het is de reden waarom de meshpack partners zich hebben aangesloten bij de BioZ onderzoeksgroep. Met de hulp van onder andere het Fraunhofer Instituut voor Microstructuur van Materialen en Systemen IMWS in Halle (Saale) onderzoekt het bedrijf de ontwikkeling van biologisch afbreekbare bioplastics.

Het granulaat gemaakt van maïszetmeel wordt geleverd door BASF, van het granulaat wordt vervolgens een biofilm gemaakt. Deze heeft dezelfde eigenschappen als een plastic folie en kan ook worden verwerkt door de productiemachines van het bedrijf, die de folie in dunne stroken snijden. Deze worden vervolgens verwarmd en uitgerekt om vezels te produceren die tot netten worden gemaakt.