Neste heeft met succes de tweede reeks proefruns afgerond voor de verwerking van vloeibaar gemaakt plastic afval in haar raffinaderij in Porvoo Finland. Het doel van de proefruns is het bedrijf meer inzicht te geven in hoe verschillende soorten plastic afval zich gedragen in de raffinageprocessen tijdens chemische recycling. Het eindproduct van de proefruns – Neste RE™, een drop-in petrochemische grondstof – wordt door de partners van Neste omgezet in nieuwe kunststoffen.
Terwijl Neste op haar site in Porvoo grootschalige capaciteit opbouwt om vloeibaar gemaakt plastic afval te verwerken, maken de huidige verwerkingsprocessen gebruik van bestaande raffinage-installaties die gebouwd zijn voor de raffinage van ruwe olie.
Sinds de eerste proefrun van Neste in 2020 heeft het bedrijf in totaal zes succesvolle proefruns afgerond, waarbij in totaal bijna 3.000 ton vloeibaar gemaakt plastic afval is verwerkt. Na de verwerking van 800 ton in de eerste reeks die in 2022 werd afgerond, heeft het bedrijf die hoeveelheid tot nu toe meer dan verdrievoudigd. De verwerking maakt deel uit van Neste’s strategie om chemische recycling te bevorderen en bij te dragen aan een circulaire economie voor polymeren.
Waardevolle kennis
"We doen wat we zeggen qua chemische recycling", zegt Heikki Färkkilä, Vice President Chemical Recycling bij Neste. "Onze proefruns leveren ons niet alleen waardevolle kennis op over de technologieën, maar dienen ook als bewijs dat chemische recycling op industriële schaal mogelijk is. Onze focus blijft gericht op de overgang van individuele verwerkingsruns naar continue verwerking."
Neste verwerkt zogenoemd "moeilijk te recyclen" plastic afval dat in de verbranding of op de stortplaats zou zijn beland als het voor chemische recycling was bestemd. Hieruit blijkt hoe chemische recycling de bestaande mechanische recyclingtechnologieën aanvult.
Het vloeibare gemaakte plastic afval voor de proefruns is afkomstig van meerdere leveranciers die deel uitmaken van een netwerk dat Neste voortdurend uitbreidt. Tot de leveranciers behoren onder meer het Amerikaanse Alterra Energy, waarin Neste een minderheidsbelang heeft en het Finse Wastewise, waarmee Neste onlangs heeft samengewerkt om kruislings-gekoppeld polyethyleenafval (PEX) uit de buizenproductie chemisch te recycleren tot nieuwe PEX-buizen.
Overgang naar continue productie
Neste wil op de locatie in Porvoo capaciteit bouwen om 400.000 ton vloeibaar gemaakt plastic afval per jaar te verwerken gedurende het PULSE-project, dat wordt gefinancierd door het Europees Innovatiefonds. Vanaf 2030 wil Neste meer dan één miljoen ton plastic afval per jaar verwerken.
Deze ambitieuze doelstelling is een belangrijk onderdeel van de strategische studie van het bedrijf om haar raffinaderij in Porvoo om te vormen tot een locatie voor hernieuwbare en circulaire oplossingen en waarschijnlijk de raffinage van ruwe olie halverwege de jaren 2030 te beëindigen. Vloeibaar gemaakt plastic afval zou een belangrijke rol spelen bij de vervanging van fossiele ruwe olie in de raffinaderij van het bedrijf in Porvoo.