(Industriële) compostering een veelgebruikte methode voor biobased verpakkingsmaterialen zoals PLA. Maar synthetische kleurstoffen die vrijkomen bij het composteren bevatten giftige elementen die zich ophopen in het milieu en bij het recyclen van papier in het afvalwater terechtkomen. CurCol brengt een oplossing voor dit probleem een stap dichterbij, door het gebruik van natuurlijke kleuren.
Het CurCol-project , waarin partners uit België, Duitsland, Ierland en Nederland samenwerkten, deed onderzoek naar de potentie van kurkumine als natuurlijke kleurstof. Kurkumine wordt al gebruikt in voedingsmiddelen en farmaceutische producten en is een duurzaam alternatief voor kleurstoffen uit niet-hernieuwbare bronnen. Het project heeft stappen gezet voor zowel de agrarische als industriële sector.
Hoogwaardige teelt
Onderzoek naar de teelt van kurkuma (Curcuma longa L.) heeft geleid tot tools voor telers en andere geïnteresseerden om zelf aan de slag te gaan met de hoogwaardige teelt van kurkuma, zowel in aeroponics/hydroponics als grondgebonden.
Verpakkingssector
Een ander gebied waar CurCol zich op richtte was de verpakkingssector, door biobased materialen te ontwikkelen en giftige of schadelijke, synthetische kleurstoffen en additieven te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.
Toekomst
Verdere ontwikkeling en vervolgonderzoek zijn nog wel nodig voordat de innovaties commercieel kunnen worden geïmplementeerd. Het project zoekt daarvoor nog partners.
Meer informatie