De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de motie Bontenbal/Dassen over de inzet voor versnelde Europese wetgeving voor een minimumhoeveelheid recyclaat in plastic. De VNCI steunt de beoogde versnelling van een Europese aanpak voor bijmenging van recyclaat.
De motie was ingediend door de Kamerleden Henri Bontenbal (CDA) en Laurens Dassen (Volt). Met deze motie kunnen we weer een belangrijke stap zetten in het verduurzamen van de industrie, aldus Bontenbal. "We kijken nu nog teveel naar de uitstoot uit de schoorsteen binnen Nederland, maar het is minstens zo belangrijk dat we tegelijkertijd werken aan de verduurzaming van de ketens, van de producten zelf en de grondstoffenketens die daaraan vasthangen. We moeten integraal verduurzamen, met een open blik naar de wereld."
Materialentransitie
Om de transitie te maken naar duurzame en circulaire plastics moet er meer gebruik gemaakt worden van duurzame grondstoffen. Recyclaat (gerecycled plastic) is, naast biogrondstoffen, de belangrijkste duurzame koolstofbron voor deze transitie, zegt Mark Intven, Beleidsadviseur Materialentransitie bij de Koninklijke VNCI. Plastic van fossiele bronnen heeft op dit moment een kostenvoordeel ten opzichte van plastic op basis van duurzame grondstoffen. "Daarom is extra beleid nodig om deze transitie aan te jagen."
Nieuwe markt
"Een wettelijke minimumhoeveelheid recyclaat helpt bij het creëren van een internationale markt voor inzameling, sortering en opwerking van plastic afvalstromen waardoor circulair gebruik van deze grondstoffen mogelijk wordt", zegt Intven. "De VNCI is daarom blij dat de motie is aangenomen en hoopt dat het kabinet zich actief in zal zetten voor een minimumhoeveelheid niet-fossiele grondstoffen zoals recyclaat en biogrondstoffen in Europese wetgeving."