Duurzaamheid key op K

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Na drie Corona-jaren kon de internationale kunststof- en rubberindustrie vorige week eindelijk weer persoonlijk van gedachten wisselen op de mondiale vakbeurs K in Düsseldorf.

De exposanten (3.037 in totaal) rapporteren goede leads, een duidelijke investeringsbereidheid onder vakbezoekers, nieuwe klantrelaties en talrijke, deels spontane zakelijke deals.

176.000 vakbezoekers reisden uit 157 landen op alle continenten af naar Düsseldorf. Naast Duitsland kwamen ze vooral uit Nederland, Italië, Turkije, Frankrijk, België, Polen en Spanje. De Oost-Aziatische regio was minder goed vertegenwoordigd dan drie jaar geleden vanwege de moeilijkere omstandigheden in die landen. De VS, Brazilië en India deden het echter goed.

MVO en duurzaamheid

De vakbezoekers waren vooral geïnteresseerd in de nieuwe technologische ontwikkelingen van grondstoffenproducenten, machinefabrikanten en kunststofverwerkers voor de implementatie van de circulaire economie, het behoud van hulpbronnen en de bescherming van het klimaat. Hierover zegt Ulrich Reifenhäuser, voorzitter van de Exhibitor Advisory Board: "Het is duidelijk voelbaar dat alle bedrijven vanaf het begin van de procesketen de noodzaak om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en op een duurzame manier over kunststoffen na te denken, hebben omarmd."

Voor ongeveer tweederde van alle bezoekers stond de machine- en installatiebouw op de eerste plaats qua interesse. 57%, en dus 5% meer dan op K 2019, gaf aan geïnteresseerd te zijn in grond- en hulpstoffen, waarbij vooral recyclaten en bioplastics populair waren. Voor 28% waren halffabricaten en technische onderdelen van kunststof en rubber de belangrijkste reden van komst. Ruim 70% van alle bezoekers komt uit het top- en middenmanagement.

In termen van investeringsvoornemens sprongen machines en apparatuur voor verwerking en recycling uit op 43%. De focus lag met name op duurzaamheid, maar ook op circulaire economie en energie-/hulpbronnenefficiëntie in de productie. Ongeveer 40% van de besluitvormers zei dat ze zich bezighielden met het onderwerp decarbonisatie.

OPC UA

Er was veel discussie over de wereldwijde productietaal, OPC UA. Deze norm maakt het mogelijk de bewerkingsparameters van de betrokken machines en apparaten nauwkeuriger en gerichter op elkaar af te stemmen. Dit wordt op zijn beurt gezien als een belangrijke voorwaarde voor een optimaal circulair beheer. 40 bedrijven uit acht landen namen deel aan een OPC UA-demonstratieproject op de beurs.

De volgende K Düsseldorf wordt gehouden van 8 t/m 15 oktober 2025.