De plastic soep neemt in een onheilspellend tempo toe. Als we zo doorgaan, zou er tegen 2050 meer plastic aanwezig zijn in de oceaan dan vis… Boosdoeners zijn touwen, netten en bindgaren gebruikt in de maritieme en agrarische sector. Healix recyclet dit plastic vezel afval tot hoogwaardige granulaat (vast materiaal in korrelvorm) voor onder andere de technische textielindustrie. Het bedrijf staat ermee in de KVK Innovatie Top 100.
Healix verzamelt, sorteert, versnippert, wast en smelt plastic vezel afval opnieuw om tot gerecycled granulaat. Dit kan vervolgens worden ingezet voor (nieuwe) toepassingen voor de wereldwijde productieketen. Hierdoor biedt Healix zijn klanten/gebruikers de mogelijkheid om te kiezen voor gerecycled plastic als grondstof voor nieuwe producten in plaats van ‘virgin’ plastic dat gemaakt wordt van olie waarbij er veel CO2 uitstoot vrijkomt.
Plastic als grondstof
Healix wil ander bedrijven inspireren om een positieve verandering te maken naar een circulaire economie. Door plastic niet langer te zien als afval maar als grondstof voor andere producten. Bij het recyclen van plastic vezel komt er minder CO2-uitstoot vrij dan bij het maken van plastic uit olie. Berekeningen tonen aan dat binnen 5 jaar meer dan 120.000 ton CO2 zal worden bespaard in vergelijking met de productie van nieuwe vezel.
Belangrijke schakel
Het ecosysteem bestaat uit veel schakels en Healix is er eentje van die bijdraagt aan een schoner milieu en een kringloopwereld. Ze hebben een succesvolle investeringsronde van 10 miljoen euro achter de rug en er zijn expansieplannen richting visserijland Noorwegen en agrarisch Frankrijk.