Sensorfact geeft kunststof energieadvies op machineniveau

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Duurzaamheid staat hoog op ieders agenda. Energiebesparing maakt daar onlosmakelijk deel uit. Maar waar kan je ‘in de kunststof’ besparen? Sensorfact kan het je vertellen Dat doen ze onder andere op 14 en 15 september op de Kunststoffenbeurs op de stand van Kunststof en Rubber – stand 231.

Sensorfact beschikt over draadloze sensoren die je als klant om de stroomkabel van je machine klikt. Verder hoef je niets te doen – het productieproces hoef je niet stil te zetten en je hoeft geen kabels te trekken. De sensor haalt via inductie voldoen energie uit de stroomkabel om de metingen te verrichten en die naar de cloud te sturen. Daar kunnen de klanten de resultaten bekijken. Met een speciaal ontwikkeld algoritme dat ze het ‘motorblok’ noemen, worden de data geanalyseerd. Hiermee kan Sensorfact concrete besparingen vinden, die aan de klant worden gerapporteerd.

Bij de ontwikkeling van hun oplossing, zo vertelt ceo en oprichter Pieter Broekema, is een lage prijs het uitgangspunt geweest. Niet dat je als mkb-er betaalt voor het installeren van sensoren, vervolgens voor de emmer met data die je krijgt aangeleverd en dan nog eens een keer voor de analyse en de consultant die langskomt. "We hebben eigenlijk het hele gat van hele hoge investeringskosten gedicht. We hebben een licentiemodel zodat de klant maar 5 tot 6.000 euro per jaar betaalt. Van 50 tot 100.000 euro naar tot 5 tot 6000 euro – dat is een hele stap", zegt Pieter met gevoel voor understatement.

Niet storen

Ze krijgen die prijs mede voor elkaar omdat ze niet bij je langskomen: "We bezoeken de klant eigenlijk niet. Dat hoeft ook niet. We doen de verkoop online, de installatie kan een klant zelf doen en we geven het advies ook online", legt Pieter uit. Je moet de mkb-er zo min mogelijk storen is de gedachte: "Die wil produceren. Dat is waar zij hun geld mee verdienen. Daar zijn ze goed in. Maar nu zien ze dat het geld er ook door energieverbruik hard uitvliegt. Energie was gewoon een vast gegeven. Het was gewoon een rekening die je betaalde. Nu zien ze ook wel dat ze daar wel kunnen besparen. In een videogesprek bespreken we de belangrijkste besparingsmogelijkheden met zo’n klant. We geven je niet alleen dat inzicht in je energieverbruik maar met echte mensen en geautomatiseerde algoritmes gaan we voor jou op zoek gaan naar de belangrijkste besparingen, zodat jij gewoon kan focussen op je productieproces."

Lees het hele interview met Pieter Broekema in Kunststof en Rubber 4 en kom bij ons langs op de Kunststoffenbeurs.