Waterstofslang repareert zijn eigen scheuren

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Aan de Clemson University (VS) is een zelfherstellende waterstofslang ontwikkeld. Slangen van waterstofpompen moeten bestand zijn tegen hoge druk en zijn vatbaar voor barsten bij blootstelling aan hoge en lage temperaturen en de normale slijtage van het dagelijks gebruik.

De binnenste laag van de slang is van cruciaal belang, omdat daar de schade optreedt, zei onderzoeksleider Marek Urban. Deze binnenlaag bestaat uit een zelfherstellende copolymeermatrix met Innegra-vezels – een composiet dat zichzelf heelt als een huid wanneer het scheurt.

Urban ontwikkelt al meer dan 20 jaar zelfherstellende materialen en heeft toepassingen overwogen die variëren van verf die zijn eigen krassen repareert tot militaire voertuigen die zijn eigen kogelgaten dichten tot zelfherstelbaar speelgoed voor huisdieren. Hij ontdekte het slangenproject terwijl hij op zoek was naar extra toepassingen.

"Het idee kwam voort uit de behoefte aan dit soort toepassingen en het combineren van onze technologie bij Clemson met iets dat de samenleving nodig heeft", aldus Urban.

Het team gebruikte een desk-top robot om de slang herhaaldelijk te buigen. Volgens Urban hebben ze aangetoond dat de slang tot 10.000 schadeherstelcycli kan weerstaan ​​bij temperaturen van -40 tot 70 graden Celsius. De meest recente versie van de slang ondergaat momenteel aanvullende tests bij Sandia National Laboratories, Savannah River National Laboratory en Pacific Northwest National Laboratory. Urban verwacht dat de slang tegen het einde van het jaar 25.000 cycli kan doorstaan. Waterstofdispenserslangen die nu in gebruik zijn, beginnen na 1000 cycli scheuren te ontwikkelen.

De volgende stap is om met een fabrikant samen te werken om de nieuwe slang op grotere schaal te maken.