Plastic scanner wint James Dyson Award (video)

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Jerry de Vos heeft met zijn Plastic Scanner een handzaam apparaatje ontworpen waarmee je snel kunt zien van welk soort plastic iets gemaakt is. Informatie die belangrijk is voor hergebruik en recycling van het wereldwijd groeiende plastic afval. De uitvinding is onderscheiden met de James Dyson Award 2021 Duurzaamheidsprijs.

Omdat plastic lastig te recyclen is, belandt het vaak op de vuilnisbelt. Maar door de juiste technologieën te gebruiken, zouden plastics – aan het einde van hun levensduur – succesvol én op grote schaal gerecycled en omgevormd kunnen worden tot nieuwe producten, die op hun beurt weer lang meegaan en duurzaam zijn.  De uitdaging is wel om het plastic te identificeren zodat het op de juiste manier kan worden gerecycled in plaats van dat het rechtstreeks naar de vuilnisbelt gebracht wordt. Die technologie bestaat, maar is duur en schaars.

De Plastic Scanner, uitgevonden door Jerry de Vos voor zijn masteropleiding Integrated Product Design (faculteit Industrieel Ontwerpen) aan de TU Delft, moet hiervoor een oplossing bieden. Het is een handzaam apparaatje. Houd je het apparaatje tegen een kunststof composiet, dan laat het de gebruiker weten van welk kunststof het gemaakt is. Dat gebeurt door middel van infrarood licht dat de bestandsdelen van de kunststof detecteert.

 Voor zijn afstudeerproject ontwikkelde De Vos een draagbaar plastic scannertje dat draait op nabij-infrarood spectroscopie, een technologie die meer dan 75 procent van alle plastics (die we in het dagelijks leven gebruiken) kan identificeren. Het apparaatje dient als een open source-project, waarvan de onderdelen lokaal kunnen worden ingekocht en vervaardigd. De Plastic Scanner helpt dus om kunststoffen handmatig juist te scheiden zodat producten van betere kwaliteit hergebruikt kunnen worden. Een belangrijke vooruitgang, omdat wereldwijd veel afvalscheiding nog met de hand gebeurt.

Het project maakt gebruik van de open source GPL-v3 licentie, wat betekent dat het derden vrij staat het project te gebruiken, mits dit recht ook aan anderen wordt doorgegeven en de auteur(s) wordt (worden) genoemd. De Plastic Scanner bouwt voort op het ReReMeter-project van Armin Straller, door zijn technologie in een draagbare vorm toe te passen. Dit ontwerp vormde de basis voor De Vos om de Plastic Scanner uiteindelijk tot een tastbaar product te maken door het voortdurend te herhalen en te verbeteren met bijvoorbeeld een minicomputer, batterij, scherm, knop en de behuizing van het uiteindelijke prototype.

DeVos: "Ik wil dat de Plastic Scanner een eenvoudig, open source-apparaat wordt dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Het winnen van de James Dyson Award helpt het ontwikkelingsproces versnellen, zowel aan de elektronica- als aan de softwarekant. Door de kwaliteit van het apparaat continu te verbeteren en het intuïtief reproduceerbaar te maken, hoop ik iedereen in staat te stellen plastic goed te identificeren en te sorteren, en zo de misschien wel meest complexe barrières voor plasticrecycling in de wereld weg te nemen."