Hoe geeft de rubber- en kunststofindustrie invulling aan de reductie van broeikasgassen? Tijdens Future Proof Plastics op 2 november staat deze vraag centraal. Een forse daling van de uitstoot is één van de belangrijke doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. In 2030 moet Nederland de uitstoot ten opzichte van 1990 meer dan gehalveerd hebben.
De Transitieagenda Kunststoffen uit 2018 stelt duidelijke doelen rond de inzet van gerecyclede en biobased kunststoffen. Of met deze plannen een substantiële CO2-reductie wordt gerealiseerd, is door CE Delft onderzocht in opdracht van de NRK en PlasticsEurope Nederland, aan de hand van twee scenario’s. Tijdens Future Proof Plastics worden de conclusies toegelicht. Wat zal de precieze impact van gerecycled en biobased materiaal zijn?
Het eerste scenario is gebaseerd op een inschatting voor het gebruik en de afdanking van kunststof in 2030. Hierbij wordt aangenomen dat de hoeveelheid mechanisch gerecycled materiaal toeneemt en een start wordt gemaakt met chemische recycling. In het tweede scenario is een hogere ambitie geanalyseerd. Concreet houdt dit in dat de inzet van mechanisch en chemisch gerecycled materiaal ongeveer verdubbelt en er meer biobased kunststof wordt toegepast.
Future Proof Plastics is het jaarlijkse seminar van de NRK en PlasticsEurope Nederland. Dit jaar vindt het plaats op 2 november, van 13 tot 17 uur. Live bijwonen kan, of volg de livestream. In beide gevallen is aanmelden noodzakelijk.