Europees Parlement stemt met overtuiging tegen zwerfafval

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Met een grote meerderheid van stemmen heeft het Europees Parlement woensdag (24 oktober) gekozen voor een verbod op het gebruik van wegwerpplastics. Het gaat over een verbod vanaf 2021 op plastic rietjes, wattenstaafjes en plastic bestek. Bovendien moet de dop van een PET-fles altijd aan de fles vast blijven zitten en komt er een statiegeldregeling voor spooknetten.

Wegwerpplastics zoals borden, bestek, roerstaafjes en wattenstaafjes maken meer dan zeventig procent uit van het zwerfvuil op zee. Daarom wil Europa een einde maken aan het gebruik ervan. Het Europees Parlement sprak zich dan ook overtuigend uit met 571 parlementsleden vóór en 53 parlementsleden tegen –  er waren 34 onthoudingen. Maar hiermee is het verbod nog niet definitief rond want  eind oktober moeten de regeringsleiders van de EU zich erover uitspreken. Als daarna de precieze wetstekst is geformuleerd, moet die nog een keer langs zowel het Europees Parlement als de Europese Raad.

Statiegeld op PET-flessen

Als het verbod er komt, moeten plastic wattenstaafjes, bestek, bordjes, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes voortaan zijn gemaakt van duurzaam materiaal. Bovendien moet het gebruik van plastic eetbakjes en wegwerpbekers worden teruggedrongen. Verder moeten fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters meebetalen aan de afvalverwerking. Het parlement wil ook dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt.

Gevaar voor mens en dier

Het is een plan van EU-commissarissen Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en Jyrki Katainen (Groei). Volgens de twee commissarissen vormt plastic afval in de oceanen een gevaar voor mens en dier. Vissen, vogels, walvissen en schelpdieren eten het afval op en daar worden ze ziek van. Bovendien komt het plastic zo uiteindelijk ook in het voedsel van mensen terecht. Verder noemt de commissie al het wegwerpplastic een verspilling van grondstoffen. En verspilling is weer slecht voor de economie. Brussel hoopt dat dit verbod de bedrijven aanspoort met duurzame alternatieven te komen.

Spooknetten

"Met haast chirurgische precisie worden er maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat de top tien van plastic producten die het meest op Europese stranden worden aangetroffen voortaan niet of minder snel in het milieu terechtkomen", zegt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout op NOS.nl. Het besluit van het Europees Parlement geldt ook voor de zogenoemde spooknetten, grotendeel van plastic gemaakte visnetten die in zee achterblijven en daar voor allerlei ellende zorgen. Een statiegeldsysteem moet ervoor zorgen dat de netten steeds mee terug aan land worden genomen. (bronnen: ANP / NOS)