Goodyear band uit gerecycled rubber die zuurstof maakt

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Goodyear heeft op de autosalon van Genève een nieuw concept autoband gepresenteerd met de naam Oxygene. De band maakt namelijk zelf zuurstof via fotosynthese.

Oxygene (zuurstof) en heeft een structuur waarbij levend mos binnen in de zijwand groeit.  Er kan water van het wegdek bij komen door de open structuur en het loopvlakontwerp, waardoor fotosynthese ontstaat en zuurstof vrijkomt via fotosynthese in het mos. In een stad met tweeënhalf miljoen auto’s zoals Parijs, zou dit per jaar drieduizend ton zuurstof opleveren en meer dan vierduizend ton kooldioxide zou worden opgenomen.

Printen met rubberpoeder

Oxygene is via 3D-printing gemaakt uit rubberpoeder dat afkomstig is gerecyclede autobanden en de band bevat geen lucht. Hij is extra veilig, zegt Goodyear, omdat de open structuur helpt het water van het loopvlak te absorberen en dat levert meer grip op.  Oxygene gebruikt bovendien de energie die tijdens de fotosynthese wordt gegenereerd voor de ingebouwde elektronica te voeden en voor verlichting die in de zijwand van de band is aangebracht en die van kleur kan veranderen.

2/3 wereldbevolking in de stad

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt momenteel achtig procent van de mensen die in verstedelijkte gebieden wonen (en waar luchtverontreiniging wordt gemeten) blootgesteld aan een luchtkwaliteitsniveau dat de WHO-normen overschrijdt. Het is de verwachting dat in 2050 meer dan twee derde deel van de wereldbevolking in steden leeft en daardoor zal het transport in dergelijke gebieden substantieel toenemen. Slimmere en groenere infrastructuur en slimmer en groener transport worden cruciaal, denkt Goodyear. Oxygene is volgens de bandenfabrikant bedoeld als uitdaging voor het denkvermogen en als stimulans voor het debat over toekomstige duurzame mobiliteit.