
Filmmaker Eelke Dekker volgde de expeditie van Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer, op zijn reis op zijn sup-board duizend kilometer de Rijn af vanaf de bron in de Alpen tot de Noordzee. Onderweg voerde hij actie om te wijzen op het plastic afval.
Veruit het grootste deel van de plastic vervuiling in zee komt van land en de rivieren spelen daarin een belangrijke rol. Om die route van plastic afval vanuit het binnenland naar zee te verbeelden peddelde de Plastic Soup Surfer in de zomer van 2017 meer dan duizend kilometer de rivier de Rijn af: vanaf de bron in de Alpen tot aan de monding in de Noordzee. Tijdens de expeditie voerde hij met zijn team campagne om te wijzen op de gevaren van plastic afval, hij riep op tot concrete maatregelen en sprak met journalisten, specialisten en belanghebbenden over de kwestie.
Film als afsluiting
Filmmaker Eelke Dekker volgde de expeditie met als doel er een documentaire over te maken. Deze vijftig minuten durende film is eind januari voor het eerst vertoond tijdens een filmfestival in Berlijn. Dinsdag 30 januari werd de film gepresenteerd in Pathe Buitenhof Den Haag aan een publiek bestaande uit sponsoren, partners en direct betrokkenen. "Hopelijk vindt de film vervolgens via festivals of televisie zijn weg naar een breed publiek voordat hij uiteindelijk online komt", aldus Tinga in een persbericht. In zijn alter ego als Plastic Soup Surfer probeert hij de bewustwording rond de gevaren van plastic afval te vergroten, roept op tot preventie via concrete maatregelen en probeert met z’n opvallende surfexpedities mensen te inspireren om tot actie over te gaan.
"De filmvertoning van dinsdag voelt als de afsluiting van wat een enorm succesvol jaar is geweest. Precies een jaar geleden hadden we als Plastic Soup Surfer 41 duizend handtekeningen voor de uitbreiding van statiegeld opgehaald. Twee weken later waren het er bijna zestig duizend en was er bovendien een motie van de Plastic Soup Surfer overgenomen door het kabinet. Deze motie zal binnenkort, in het Algemeen Overleg van 15 maart 2018, in de Tweede Kamer weer aan de orde komen. Die donderdagmiddag 15 maart wordt beslissend voor de uitbreiding van statiegeld."
Gerechtsdeurwaarders
Ook al is de uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes (en blikjes) dichtbij, de missie van de Plastic Soup Surfer is nog lang niet ten einde, zegt hij. "Plastic zwerfafval is meer dan alleen drankverpakkingen. Daarom zullen we met de gerechtsdeurwaarders ook andere directeuren en bedrijven middels het ‘exploot’ formeel bewust maken van het plasticafvalprobleem. Dit, zodat er nooit meer gezegd kan worden dat men zich niet bewust is van de gevaren die hun plastic verpakkingen en producten kunnen opleveren." Tinga is inmiddels vier maal met de gerechtsdeurwaarders op stap geweest en heeft aangeklopt bij de directeuren van Coca Cola, Albert Heijn, Heineken en Superunie. "Er volgen nog zes bezoeken binnen de supermarkten en frisdrankenbranche voordat we ook de directeuren van de snoep- en cosmetica-industrie zullen aandoen."