
De derde editie van Prototyping in Kortrijk Xpo heeft de verwachtingen van de organisatie ver overtroffen met bijna 2.500 bezoekers.
Organisator Kortrijk Xpo, in samenwerking met Howest – Industrial Design Center, heeft 2.494 bezoekers geregistreerd. "Een stijging met 22,70 procent ten opzichte van 2016. Dit bewijst dat Prototyping zijn plaats in de markt veroverd heeft. We denken dat het aanbod in de juiste richting uitgroeit en dat er gaandeweg breder wordt gegaan dan louter prototyping, de insteek die de start van dit event vormde", zegt exhibition manager Annick Pycarelle.
Randmanifestaties scoren hoog
Vooraf was veel werk gemaakt van het aanbod maar ook van diverse randmanifestaties. Dit aanvullende programma ging niet alleen om het tonen van het marktaanbod, maar zeker ook om het bredere duiden daarvan. Eén van de blikvangers was de materialententoonstelling van Materia.
Materia is een Nederlands instituut dat wereldwijd naam en faam geniet op het vlak van materiaalinnovatie. Het toonde 96 materialen en 10 mock-ups in groter formaat op een monumentale ‘catwalk’ van verbluffende materialen. Composiet- en textielstructuren, geprint hout, fietsen in geprint metaal of in gerecycleerde kunststof … het zijn voorbeelden van zaken die de aandacht trokken.
Populair waren ook de demo’s in de VR & AR-hoek. Hier stapten bezoekers binnen in een virtuele omgeving en konden daar ervaren welke VR-toepassingen op hun specifieke domein een verdere meerwaarde konden bieden.
Family future demonstrator
Uiterst inspirerend was ook de Belgische première van de ‘family of the future demonstrator’, een zeer druk bezocht avondevent waarmee de eerste beursdag werd afgesloten. Dit trol tal van richtinggevende spelers uit de additive manufacturing, die luisterden naar wat onder meer de ceo van Materialise, Fried Vancraen, te vertellen had over co-creatie. Family of the future is een demo-project dat het resultaat is van een samenwerking van dertig bedrijven en onderzoekscentra in additive manufacturing.
Tegelijkertijd gooide ook Dirk Torfs, ceo van Flanders Make, hoge ogen. Hij stelde dat family of the future een mooi voorbeeld is van de sterke digitale transformatie van de maakindustrie.
Annick Pycarelle: "De doelstelling van het family-project, een initiatief van Flam3D, is het tonen van toepassingen van diverse en gecombineerde 3D-printtechnieken. De nadruk ligt daarbij vooral op het feit dat alleen zinvolle toepassingen 3D-printen succesvol maken. Dan gaat het onder meer over toepassingen voor de medische industrie en gepersonaliseerde producten. Dit project kan je ruimer kaderen in het seminar-programma. Bij de seminars gingen de effectieve case studies met de meeste aandacht lopen. Ik denk bijvoorbeeld aan de Materialise-presentatie van Volvo Cars. Deze presentatie verduidelijkte hoe Volvo zijn assemblage verbeterde dankzij 3D-printen.
Opvallend was dat Prototyping duidelijk meer omvat dan louter 3D-printing en machines. Het gaat om elektronica, ontwerpconsultancy, materialen, serviceverleners, enzovoort, die het plaatje compleet maken voor elk bedrijf dat innovatief wil blijven.
Volgende editie
De organisatie legde de datum vast van de vierde editie: 7 november 2018 in Kortrijk Xpo.