
Transparante zonnecollectoren vertegenwoordigen een enorm potentieel aan zonne-energie en kunnen net zoveel energie opwekken als zonnepanelen op het dak. Het materiaal ‘lijkt op plastic’ en gebruikt organische moleculen die bepaalde onzichtbare lichtfrequenties oppikken.
Dit zeggen wetenschappers aan de Michigan State University (MSU) in het medium Nature Energy. Transparante zonnecellen zijn de toekomst voor zonnecollectoren, beweert professor Richard Lunt van Chemical Engineering en Material Science. "We hebben het potentieel geanalyseerd en kunnen aantonen dat wanneer we enkel onzichtbaar licht opvangen, deze collectoren een hoeveelheid elektriciteit kunnen opbrengen die gelijk is aan de zonnepanelen op het dak en ze kunnen tegelijkertijd gewoon functioneel kunnen worden gebruikt voor gebouwen, auto’s, mobiele telefoons of andere apparatuur met een transparant oppervlak."
Organische moleculen
Lunt en zijn collega’s hebben een transparante zonnecollector ontwikkeld die, geplaatst als raam, zonne-energie opwekt zonder het zicht te blokkeren. Het dunne materiaal dat op plastic lijkt, gebruikt organische moleculen die onzichtbare zonnestralen absorberen. De onderzoekers kunnen deze materialen zo instellen dat ze alleen ultraviolet en golflengtes dicht tegen het infrarood aan oppikken en die vervolgens in elektriciteit omzetten. Deze transparante technologie is pas op een derde van het realistische potentieel, volgens Lunt. "Traditionele applicaties voor het opwekken van zonne-energie zijn de afgelopen vijf decennia zeer actief onderzocht. Deze nieuwe transparante technologie biedt een veelbelovende mogelijkheid voor goedkoper wereldwijd gebruik van zonne-energie."