Forz-granulaat levert duurzame ‘betontegel’ uit as van huishoudrestafval

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Een duurzame tegel die net zo schoon en veilig is als een normale stoeptegel maar die gemaakt wordt uit gerecycled huishoudelijk restafval, onder meer uit de eigen gemeente. De tegel kreeg de naam Duivense Tegel.

Duiven is de eerste gemeente waar deze tegel in de straten verschijnt onder de naam De Duivense Tegel. Het is een showcase die het resultaat is van een samenwerking tussen Betonindustrie De Hamer, afval- en energiebedrijf AVR en Mineralz, een dochteronderneming van Renewi. Zij samen ontwikkelden een proces waarbij zogenoemde bodem-as (as die achterblijft in de ketel van de verbrandingsoven, in tegenstelling tot vlieg-as) wordt verwerkt tot ‘Forz-granulaat’, een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger. Dit granulaat dient vervolgens als basis voor De Duurzame Tegel. Zo leveren de partners gezamenlijk een concrete bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Uniek aan het product is, zo meldt men, dat elke gemeente behalve tegels ook een op maat gemaakte communicatiecampagne krijgt geleverd om de inwoners te laten zien wat de gemeente doet aan het toewerken naar de circulaire economie.

Tegel plus marketingcampagne 

Volgens Jeanine van de Grootevheen van AVR is het een goede stap op weg naar de circulaire samenleving. "De overheidsdoelstelling is dat onze economie in 2050 helemaal draait op hergebruikte grondstoffen. Samen met onze partners hebben we onszelf de vraag gesteld hoe we hier zo snel mogelijk een stap in konden zetten. Er is vijf jaar onderzoek gedaan om tot deze schone, veilige en duurzame tegel te komen." Behalve over het ontwikkelen van de tegel zelf is ook nagedacht over hoe men de betrokken gemeenten zo goed mogelijk kon helpen. Van de Grootevheen: "Wij merkten dat het verhaal achter deze duurzame tegel enorm aanslaat.  Afval dat wordt opgehaald in de eigen gemeente en dat op een goede manier opnieuw wordt ingezet, letterlijk in de eigen straat. Daarom hebben we voor de betrokken gemeenten een publiekscampagne ontwikkeld die ze makkelijk kunt inzetten."

Schone samenleving

Rob Bleijerveld van Mineralz legt uit hoe het werkt: "In Nederland blijft gemiddeld zo’n honderdvijftig kilo per inwoner per jaar aan huishoudelijk restafval over. Dat is na afvalscheiding,  dus hier zit geen glaswerk papier bij. Bij AVR wordt dit huishoudelijk restafval verbrand. De as brengen we vervolgens naar Mineralz en de opwerking begint daar met het terugwinnen van metalen zoals koper en aluminium. Waardevolle grondstoffen die door huishoudens niet apart zijn gescheiden, worden zo alsnog teruggewonnen. Wat overblijft, is een zogenoemde minerale fractie, die door middel van een wasproces geschikt wordt gemaakt voor de toepassing in betonwaren. Het resultaat is wat wij noemen Forz granulaat, een duurzame, schone en veilige vervanger van zand- en grind."

KOMO

Volgens Eric de Groot, commercieel directeur van de BTE Groep, is bij het ontwikkelen van de duurzame tegels sterk gelet op de veiligheid. "De producten die op deze manier gemaakt worden, zijn kwalitatief gelijkwaardig aan reguliere betonwaren en worden geleverd onder KOMO en Besluit bodemkwaliteit. Wat deze producten als extra voordeel hebben, is dat ze gemeenten op een eenvoudige manier helpen om aan hun circulariteits- en recycledoelstellingen te voldoen."

Mochten de tegels op een gegeven moment om wat voor reden dan ook de straat weer uitmoeten, zijn ze opnieuw te recyclen. Na de gebruiksfase zijn de betonwaren geschikt om te hergebruiken in nieuwe betonproducten, zonder dat dit een negatief effect heeft op de kwaliteit van het beton, aldus de betrokken partijen.