
Het bedrijf CirTec uit Purmerend haalt sinds kort vierhonderd kilo cellulose per dag uit rioolwater. De cellulose wordt onder meer gebruikt als grondstof voor chemicaliën.
De waterschappen kwamen in 2009 met het idee om rioolwater te zeven omdat je dan minder slib hoeft af te voeren. Het gezeefde materiaal bleek heel veel cellulose te bevatten dat kan worden gebruikt voor asfalt, als isolatiemateriaal, in glasvezel, in vaatdoekjes en als grondstof voor chemicaliën. Na pilots, waarbij een fietspad en een asfaltstrook werden aangelegd van asfalt met gerecyclede cellulose, werd in Geestmerambacht met hulp van het Noord-Hollandse waterschap HHNK een installatie neergezet door CirTec. "De eerste ter wereld", aldus technisch directeur Wessels. Elke dag komt daar vierhonderd kilo cellulose vandaan die naar verschillende afnemers gaat, op jaarbasis ongeveer 100 ton. "Dat lijkt veel maar je moet bedenken dat er in Nederland jaarlijks 180 duizend ton wc-papier wordt doorgespoeld."
De afnemers zijn momenteel alleen Nederlandse bedrijven, met uitzondering van één Engels bedrijf dat de cellulose gebruikt voor de productie van biocomposiet. "Sinds we begonnen, is de vraag naar cellulose al groter dan wat we kunnen leveren", zegt Wessels op de nieuwssite. Een tweede installatie ligt daarom voor de hand, al is daarvoor wel weer een betalend waterschap nodig. Wessels hoopt volgend jaar op grote schaal operationeel te zijn. (bron: NU.nl)