Adidas kiest voor serieproductie met CLIP-printer (video)

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In samenwerking met het 3D-printbedrijf Carbon gaat Adidas de serieproductie opzetten van een schoenenlijn waarvan de tussenzool wordt gemaakt met een 3D-printer en het CLIP-procedé.

De schoen, die Futurecraft 4D, gaat heten, wordt in eerste instantie geproduceerd in een oplage van vijfduizend paar tegen het eind van het jaar. Volgend jaar zou dat moeten toenemen tot honderdduizend paar.  Hoewel 3D-printen vaak wordt aangeprezen vanwege de mogelijkheid om maatwerk-producten te vervaardigen, gaat Adidas beginnen met een enkel ontwerp, om de techniek te testen. Maar het uiteindelijk doel is elke schoen op maat te maken, passend bij de unieke contouren van iedere voet.

Het is niet de eerste kennismaking met 3D-printen voor Adidas: een eerder model van de Futurecraft schoen werd gemaakt met Materialise en verkocht voor 333 dollar. Het is ook niet de enige schoenenfabrikant die zich verdiept in de printtechniek. Maar waar 3D-geprinte schoenen meestal worden gemaakt in kleine aantallen is de keus van Adidas voor serieproductie opmerkelijk. Het idee om voorwerpen on demand  te printen is aantrekkelijk, maar de realiteit is genuanceerder. Het proces is traag en duur en andere productieprocessen blijven superieur voor economische serieproductie. Adidas en Carbon verwachten echter dat dat voor een aantal producten gaat veranderen.

1,5 uur in plaats van 10

CLIP-printers werken niet door het stapelen van laagjes, maar gebruiken licht en hitte om een vloeibare hars selectief uit te harden. Dat proces heeft praktische voordelen: het is bijvoorbeeld relatief snel. Het  printen van zolen duurde bij Adidas tien uur – dat is nu nog maar negentig minuten. En het is de bedoeling de printtijd terug te brengen naar twintig minuten. Bovendien wordt elke zool continu geprint, aan één stuk. Dat voorkomt zwakke plekken tussen gestapelde laagjes. En de specifieke honingraatgeometrie van de zool zou met spuitgieten niet mogelijk zijn. De techniek maakt ook snellere en completere prototypen  mogelijk. Adidas probeerde ongeveer vijftig verschillende designs uit voordat ze tot de uiteindelijke keus kwamen. Video

  

CLIP-techniek

De Amerikaanse start-up Carbon is begonnen met het commercieel aanbieden van de Carbon M1, de eerste commercieel beschikbare 3D-printer die gebruik maakt van de CLIP-techniek. Deze techniek  belooft zowel snelheid als een hoge oppervlaktenauwkeurigheid. Vorig jaar verraste Joseph DeSimone, mede-oprichter en ceo van Carbon, met Continous Liquid Interface Production (CLIP), een nieuwe printtechniek. Het gaat om een fotochemisch proces, vergelijkbaar met DLP-technologie. Door een tweede, hittegevoelig chemisch bestanddeel aan het polymeerbad toe te voegen ‘print’ Carbon onderdelen met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van engineering plastics. Bovendien zijn de mechanische eigenschappen in alle richtingen identiek, wat bij veel andere printtechnieken niet zo is. Ook de oppervlaktekwaliteit is volgens DeSimone veel beter.