Vakevent ‘Prototyping’ op 9 en 10 november in Kortrijk

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Het vakevenement Prototyping richt zich op betrokkenen bij productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes. Het tweedaagse event is op 9 en 10 november in Kortrijk.

Bedrijven en onderzoekscentra presenteren technologieën, materialen, tools & technieken voor het

‘materialiseren’ van productconcepten. Van idee tot product. De tweede editie van dit evenement pakt uit met een seminarprogramma en live demonstraties in prototyping en virtual reality. Voorts biedt de centraal gelegen ‘Square’ een verrassende kijk op geselecteerdematerialen, machines & technieken voor prototyping van de toekomst.

Laagdrempelig  

Prototyping heeft geen klassieke beursindeling, maar open uniforme exposantenmodules in een sfeervolle omgeving (met bovendien gratis catering). Deze lay-out zorgt voor een laagdrempelig karakter en bevordert de informele interactie tussen exposant en bezoeker. Prototyping  heeft heel wat te bieden voor al wie op zoek is naar informatie over de realisatie van een product-idee tot aan de productie in kleine volumes en de marktintroductie. Er is aandacht voor uiteenlopende onderwerpen als additive manufacturing, cnc-bewerking, virtuele technologie, engineering, visualisatie, low volume manufacturing, materialen, elektronica, ontwerpmethodologie, trendwatching, creativity tools, patenten, enzovoorts. De beurs zegt zich hiermee te onderscheiden van andere vakbeurzen die vooral op technologie zouden zijn gericht.

The Square

The Square wordt de eyecatcher op Prototyping 2016. Achter de schermen van deze laboratoriumachtige constructie centraal op de beursvloer wordt de focus gelegd op productontwikkeling en prototyping van de toekomst. De bezoeker ontdekt er een selectie van nieuwe materialen, machines, technologieën, virtuele tools enzovoorts, rechtsreeks uit de R&D-afdelingen van kennisinstellingen, multinationals maar ook start-ups. De materialen en toestellen worden gepresenteerd op uniforme sokkels en bieden u de kans om een niet zo voor de hand liggende invalshoek op materialiseren te bekijken. The Square wordt ongetwijfeld een inspirerende ontmoetingsplaats waar bezoekers ter plaatse ideeën en kennis kunt uitwisselen met de bedenkers van de prototypes en objecten. Zo kan men er bijvoorbeeld een  3D-printer die klei verwerkt aan het werk zien. Een origami kano kan van vier meter opgevouwen worden tot een fractie ervan dankzij een innovatief flexibel materiaal dat specifiek hiervoor is ontwikkeld is. Een specifiek ontwikkeld nieuw beton van Dils&Mander laat toe heel dunne gietwerken te maken die zelfdragend zijn zonder enige extra wapening. Roland presenteert als primeur de nagelnieuwe 3D-freesmachine MDX-50.

Thermoharders en composieten

Los van het exposantenaanbod biedt het vakevent heel wat beleving. Zo zijn er de live prototyping studio’s waar bezoekers doorlopend over de schouder van ontwerpstudenten van Howest en UGent meekijken hoe ideeën tastbaar worden gemaakt dankzij een aantal (traditionele) technieken. Er zijn doorlopend workshops over houtdraaien, lassen, laser cutting, werken met thermoharders & composieten. Op donderdag is er een demo van de fusion software van Autodesk.

Ook zijn er case study seminars. De bezoeker ontdekt er unieke verhalen van achter de R&D-schermen van bedrijven met een divers profiel (productontwerpers, software leveranciers, technologieleveranciers van 3D printen, frezen en andere materiaalbewerking, elektronika, patentonderzoek …). Creatieve geesten (designers, R&D managers, creatieve ondernemers …) brengen hun eigen verhaal achter het ontwerpproces van een bepaald product, materialen of processen. De nadruk wordt gelegd op de verschillende stappen in het ontwikkelingsproces: aanpak, gebruikte materialen, technieken, overwonnen drempels … Zo wordt u een blik gegund in de R&D van onder meer Materialise, Autodesk, Renishaw, GBO Innovation Makers, Moebius Design, Renishaw, kunstenaar Nick Ervinck, Fablab Brussels enzovoorts.

Bekijk het volledige programma op www.prototypingxpo.com.

De vakbeurs is een samenwerking van Kortrijk Xpo met Howest – Industrial Design Center. Het kan daarbij rekenen op de steun van sterke structurele partners zoals Roland DG, Adopt-ID, Pili Pili, Materialise, Quicksand, Consist SikaAxson en UGent Campus Kortrijk.

Prototyping op 9 & 10 november 2016 in Kortrijk XPO
Woensdag 9 november 2016 13:00 – 20:00
Donderdag 10 november 2016 10:00 – 18:00

Kortrijk Xpo – hal 5
Gratis toegang mits online voorregistratie op www.prototypingxpo.com