
Samen met overheid en wetenschap de Nederlandse (petro)chemieketen nog veiliger en duurzamer maken, daar ging het over tijdens de High Level Meeting van bedrijfsleven, overheid en wetenschap. Het streven is nul incidenten.
Vertegenwoordigers van industrie, overheid en wetenschap kwamen vorige week bij elkaar om de veiligheid in de (petro)chemische industrieketen verder te versterken. Deze bijeenkomst kan gezien worden als de start van een structurele samenwerking op het gebied van veiligheid. Het streven daarbij is om wederzijdse belangen betreffende gezonde bedrijfsvoering, energietransitie, duurzaamheid en veiligheid met elkaar te verbinden. "Duurzame veiligheid is van groot belang voor het behoud van een gezonde (petro)chemieketen in Nederland", zei ceo Anton van Beek van Dow Benelux, in zijn functie als voorzitter van Veiligheid Voorop. "De chemische industrie is van groot belang voor de economie en helpt mee bij het aandragen van oplossingen van maatschappelijke uitdagingen als duurzaamheid, circulaire economie en energietransitie."
Afspraken
Tijdens de bijeenkomst zijn vervolgstappen gezet om te komen tot een Roadmap Veiligheid 2030. Zo zijn er afspraken gemaakt over welke onderwerpen worden aangepakt en wie de trekkers daarvan zullen zijn. Het programma Veiligheid Voorop zal worden voortgezet, zodat hierin de initiatieven vanuit het bedrijfsleven gefaciliteerd kunnen worden. De voortgang zal regelmatig worden besproken en zo nodig bijgestuurd. Om te komen tot Veiligheid 2030 zijn volgens de industrie de volgende randvoorwaarden nodig:
- Continueren van Veiligheid Voorop
- Vorming van 1 overheidsloket
- Veiligheidsfilosofie en beleid die steunen op risico-gebaseerde aanpak en methodieken
- Goede governance voor uitwerking van Roadmap Veiligheid 2030
- Een gefaseerde roadmap
- Een duidelijke rolverdeling.
Safety Deals
De afgelopen twee jaar is de samenwerking al versterkt door het afsluiten van meerdere safety deals. Zo is er een opleidingsmodule veiligheid ontwikkeld voor opleidingen die personeel leveren voor het middenmanagement in de chemische industrie, waarbij Veiligheid Voorop, hbo-opleidingen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn betrokken.