Plastic Soup Surfer wil aandacht voor statiegeld

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Merijn Tinga, alias The Plastic Soup Surfer, en boardshaper Bram Hoogendijk trotseerden de Noordzee in een poging de eersten te worden die op een draagvleugel kitesurfboard van Nederland naar Engeland varen. De boards waren gebouwd van zwerf-PET-flessen. Vandaag (woensdag 7 sept) vertelt de surfer erover op televisie.

Tinga en Hoogendijk vertrokken op 2 september vanuit Scheveningen met twee volgboten. Hoewel niet helemaal volgens plan bereikte ‘The Plastic Soup Surfer’ het strand waar BBC East op hem stond te wachten. Negen uur na vertrek uit Scheveningen zette hij er voet aan wal.
Het doel van de overtocht is aandacht voor het plastic afval in zee en de rol die statiegeld kan vervullen bij de preventie daarvan. De eerste videobeelden van de tocht worden vandaag (woensdag 7 september) op televisie vertoond tijdens ‘Tijd voor MAX’ waar Plastic Soup Surfer Tinga te gast is.

In de zomer van 2014 maakte Tinga een kitesurfboard van plastic afval dat hij op het strand gevonden had. Hij maakte het plastic soup board door het afval te verhitten met een gasbrander en het materiaal vervolgens in een zelf gelaste mal te drukken met een strijkijzer. "Het is een tastbaar statement want dit board komt overeen met de hoeveelheid afval die maandelijks aanspoelt tussen twee strandpalen (10kg/250m).  Om dit statement kracht bij te zetten kitesurfte hij vervolgens de gehele Nederlandse kust af, van België helemaal naar Duitsland, een langeafstandsrecord van 350 kilometer, waarbij hij figuurlijk langs 1400 kitesurfboards voer.

Bekijk de video

Merijn Tinga

Merijn Tinga is bioloog. In het jaar 2000 keerde hij zijn baan de rug toe en fietste naar Marokko (en terug) met een kitesurfboard achter de fiets. Tijdens die reis besloot hij kunstenaar te ‘worden’. In zijn atelier werkt hij sindsdien voornamelijk aan kunstobjecten en installaties voor festivals en de openbare ruimte. Hij verwierf bekendheid met zijn kunstcollectief  ‘Kunst Uitschot Team’ door het illegaal plaatsen van grote sculpturen in de regio Leiden. Zijn werk is veelal maatschappelijk gericht. In 2009 zeilde Tinga om Groot-Brittannië voor een eigen fotoproject. In 2014 bouwde hij dus het Plastic Soup Board en daarna heeft het probleem van het zeezwerfafval hem niet meer losgelaten. In de zomer van 2015 is hij vijf maanden op ‘plasticjacht‘ geweest met zijn zeilboot rond Scandinavië.

plasticsoupsurfer.org