
Drie waterschappen en partners hebben op 22 oktober de eerste kilo PHA getoond die met bacteriën uit rioolwater is gemaakt. Dit gebeurde in het kader van een proef die moet aantonen dat het mogelijk is om rioolwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen. De proef vond plaats op de rioolwaterzuivering in Bath.
PHA is een kunststof die onder natuurlijke omstandigheden snel afbreekt. Grondstof is het slib dat ontstaat door het zuiveren van rioolwater. De techniek om slib om te zetten in PHA is hiermee wereldwijd voor het eerst toegepast. De beperkte proef is een voorbereiding op een grotere demonstratieopstelling. Behalve technische kennis doen de deelnemers kennis en ervaring op met de markt voor bioplastics.
Waterschappen en de industrie verkennen binnen het project gezamenlijk (grootschalige) productiemogelijkheden en marktkansen. Onderzocht wordt hoe groot de vraag is en wat afnemers uiteindelijk extra willen betalen voor producten van bioplastics ten opzichte van kunststof uit olie. Hiermee is het project een voorbeeld van de ambities van de waterschappen om hun rioolwaterzuiveringen om te zetten in een grondstoffenfabriek.
PHA (polyhydroxyalkanaat) is een grondstof die binnen een jaar afbreekt onder natuurlijke omstandigheden. De markt voor PHA groeit stevig door, met name in de tuinbouw. Zo wordt PHA gebruikt voor onder andere verpakkingen van consumentenproducten en landbouwplastic. Wereldwijd wordt een toename van de vraag naar PHA verwacht. Het bioplastic dat is gemaakt door bacteriën uit rioolwater concurreert niet met de voedselketen.
De proef is een gezamenlijk initiatief van waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en Wetterskip Fryslân samen met SNB en STOWA en de marktpartijen Veolia en KNN. Het onderzoek is een van de projecten van de Green Deal Grondstoffen, die de Unie van Waterschappen en het Rijk eind vorig jaar hebben gesloten. Doel van de Green Deal is om de terugwinning van allerlei nuttige grondstoffen uit afvalwater te stimuleren.
Meer informatie:
Marian Adolphs, waterschap Brabantse Delta
Telefoon 076 564 10 80
m.adolphs@brabantsedelta.nl.