13-17 oktober op de Fakuma: Arburg presenteert zich als systeemleverancier

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Arburg beschouwt zichzelf als meer dan machineleverancier alleen, namelijk ook als systeemleverancier. Het bedrijf heeft als noviteiten spuitgieten en 3D-printen met elkaar gecombineerd, en hier Industry 4.0 in geïntegreerd. Andere technieken waarover Arburg beschikt zijn de productie van lichtgewicht onderdelen, meercomponentenspuitgieten, LSR-verwerking en microspuitgeiten.

Combinatie: Allrounder, Freeformer en Industry 4.0

Op de Fakuma gaat Arburg scharen vervaardigd met een combinatie van spuitgieten en additieve productie. Eerst spuitgiet een elektrische Allrounder 370 E de kunststof handgrepen aan roestvast stalen bladen. Vervolgens wordt er een code op gelaserd en een 2D of 3D belettering op aangebracht met de laser of een Freeeformer. Via een robot gaan de scharen naar een lopende band, waar een scanner controleert of een schaar klaar is of dat een 3D belettering wordt aangebracht door een Freeformer.

Een ander voorbeeld van een productiesysteem is een Freeformer die op gespuitgiete lichtknoppen een symbool of naam aanbrengt. Ook hier wordt het product zelf de informatiedrager met een code die is aangebracht met een laser. Het ALS computersysteem van Arburg documenteert alle belangrijke procesparameters en stuurt deze naar een webserver. Een webpagina die alle belangrijke procesgegevens toont kan worden geopend en elk afzonderlijk onderdeel kan worden gevolgd.

Profoam lichtgewicht constructies

Samen met het IKV ontwikkelde Arburg het Profoam proces voor lichtgewicht onderdelen. Het levert gewichtsbesparing en verlaagt daardoor het brandstofgebruik en CO2-emissie. Op de Fakuma wordt de methode getoond op een hydraulische Allrounder 630 S met een gewone schroef. Het granulaat wordt in een ‘sluis’ tussen de trechter en de materiaalinvoer gemengd met drijfgas. Tijdens het plasticeren wordt het drijfgas in de smelt opgelost en komt er bij het opbouwen van druk tijdens de inspuitfase weer uit in de vorm van microcellulaire belletjes. Het resultaat een licht en sterk onderdeel met een homogene schuimstructuur.

Knoppen van LSR/LSR compound

Op een elektrische tweecomponenten Allrounder 470 A met een sluitkracht van 1000 kN en een 170 inspuiteenheid, en een tweede 30 inspuiteenheid, L-vorming geplaatst, worden knoppen voor auto’s gespuitgiet uit vloeibaar siliconenrubber. De gebruikte materialen zijn een gekleurd LSR met een Shore hardheid van 50 en een transparant LSR met een Shore hardheid van 80. Het geheel werkt met een 32+32 vormholte van Trelleborg en een elektrische roterende eenheid. Het schotgewicht is 2,04 en 0,98 gram.

Microspuitgieten

Het spuitgieten van kleine en zeer kleine onderdelen wordt op de Fakuma gedemonstreerd op een elektrische Allrounder 270 A, die is voorzien van een nieuwe micro-inspuiteenheid en een compacte horizontale Multilift H 3+1 voor het scheiden van product en aanspuiting. Een schoneluchtmodule met ionisatie voorkomt hechting van de micro-componenten in het werkgebied. De inspuiteenheid is speciaal ontwikkeld voor korte slagen en een hoge vuldynamiek. Mogelijk is een combinatie van een 18 of 15 millimeter schroef voor het smelten met een 8 millimeter schroef voor het inspuiten. Hierdoor kan normaal granulaat worden gebruikt. De eenheid zal vier micro-wieltjes produceren in een cyclustijd van 12 seconden. Negen componenten wegen net zo veel als één enkele korrels PBT. Een twee-armige robot verwijdert de aanspuiting en de 0,004 gram wegende wieltjes en legt ze voorzichtig neer.

www.arburg.com/nl/nl/ 

   

Arburg op de Kunststoffen 2015: stand 233
Arburg op de Fakuma: hal A3, stand 3101