
Vlak nadat de orkaan Haiyan over de Filipijnen was geraasd, werden er tijdelijke hospitaal-elementen gebouwd om de normale ziekenhuizen te vervangen die door de orkaan waren verwoest. Deze noodhospitalen zijn gebouwd van houtvezelcomposiet die voor 75% bestaat uit houtvezels (van gerecycled hout) en voor 25% uit polypropeen.
Parx Plastics is een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaar van deze materialen, Aviplast WFC/Deltawood, en heeft antimicrobiële eigenschappen aan de composiet toegevoegd. Dit betekent dat de muren van tijdelijke ziekenhuizen van een antibacteriële bescherming kunnen worden voorzien met een antibacteriële werking van 99% binnen 24uur. Deze eigenschap overstijgt de algemene hygiëne in reguliere ziekenhuizen.
De technologie van Parx Plastics wordt ondersteund door de Europese Commissie, die het bedrijf uitriep tot een van de top tech start-ups van Europa. De methode van Parx maakt geen gebruik van biocides, zware metalen zoals zilver of van nanomaterialen. Door gebruik te maken van spoorelementen die aanwezig zijn in het menselijk lichaam, wordt een intrinsieke verandering gerealiseerd die zorgt dat bacteriën niet op het materiaal kunnen overleven.
Doordat de technologie in het materiaal vast zit en er niet uit kan lekken, geeft het een permanente antimicrobiële bescherming tegen bijvoorbeeld Escherichia Coli (E.Coli, gram-), Staphylococcus Aureus (gram+) en Candida Albicans. Antimicrobiële testen volgens de ISO22196 norm, uitgevoerd door de universiteit Ferrara in Italië, bewijzen een antibacteriële werking van 95,73%.