
Koninklijke DSM N.V. ziet Nederland als cruciaal om zijn strategische ambities te realiseren, onder andere op het gebied van duurzaamheid en innovatie.
Onlangs presenteerde Atzo Nicolaï, president DSM Nederland, in Amsterdam het meerjarig plan ‘Bright Connecting’: Visie Koninklijke DSM in Nederland 2020. Hierin heeft DSM de toegevoegde waarde en de unieke mogelijkheden van DSM in Nederland, voor Nederland en voor DSM internationaal vastgelegd.
Voorhoede
In 2020 wil wereldwijd, ook in Nederland én Europa, tot de erkende voorhoede in duurzaamheid en innovatie behoren. DSM wil een voorbeeldrol vervullen bij de aanpak van complexe maatschappelijke problemen op de terreinen waarop het bedrijf actief is: gezondheid, voeding en materialen, inclusief bio-based producten en nieuwe energiebronnen. Meer en meer worden slimme oplossingen alleen gevonden als partijen samenwerken. DSM ziet samenwerking met universiteiten, overheden, grote, kleine en startende ondernemingen, en maatschappelijke organisaties als een belangrijk element van het verdienmodel voor de toekomst en als belangrijkste bouwsteen voor het toekomstige succes.
Investeren in Nederland
Hoewel de grootste groei de komende jaren veelal buiten Europa zal plaatsvinden, en DSM een groot deel van zijn investeringen dus ook buiten Europa zal doen, blijft DSM ook in de toekomst investeren in Europa en Nederland. Dat betreft investeringen in zowel R&D en innovatie als in productie. Waar DSM de vruchten kan plukken van een sterk Nederland, profiteert de verdere ontwikkeling van Nederland op economisch en maatschappelijk gebied van een sterk DSM.
Harder werken
Nederland en Europa kennen uitstekende randvoorwaarden, maar er zal harder gewerkt moeten worden om de concurrentiepositie en innovatiekracht te behouden en waar mogelijk te verbeteren. De uitgangspositie is positief. We zijn concurrerend in R&D en het investeringsklimaat is (nog) goed. De universiteiten, de stabiele overheid en de goede cultuur van publiek-private samenwerking werken in het voordeel van Nederland.
Relatieve zwaktes zijn er ook. Het is cruciaal dat die worden aangepakt. Het opleiden van met name technische talenten, een meer flexibele arbeidsmarkt en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vragen extra aandacht. Daarnaast moet de concurrentiepositie verder versterkt worden, onder andere op het gebied van energie.
Circulaire economie
Om in Nederland en Europa blijvend waarde te creëren, moeten we zwaar inzetten op concurrerende, duurzame energiebronnen, investeren in de biobased economy en beginnen aan de transitie naar een circulaire economie. Innovatie als motor voor nieuwe ontwikkelingen moet bij de overheid echte prioriteit krijgen.
DSM benadrukt eveneens het belang van de maakindustrie voor Nederland, die alleen onder concurrerende omstandigheden kan floreren.
Samenwerken
DSM participeert in een groot aantal samenwerkingen in Nederland tussen het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Bijvoorbeeld in het recent opgerichte kennisinstituut voor biomedische en biobased materialen Chemelot Inscite en in de samenwerking tussen zeven levensmiddelen- en veevoederbedrijven en zes Nederlandse kennisinstellingen die hun onderzoek naar het beschikbaar maken van eiwitten bundelen in het Protein Competence Center. Andere voorbeelden zijn partnerships met TNO in Delft, het Top Institute Food & Nutrition in Wageningen, het Dutch Polymer Institute in Eindhoven en het Dutch National Genomics Initiative.
Voorloper
Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM: “We moeten meer in onderwijs, kennis en innovatie investeren om de ambities voor Nederland en Europa als een stevige, op kennis en creativiteit gebaseerde, duurzame economie te waarborgen, ook voor volgende generaties. Ten tweede zullen we onze concurrentiepositie moeten verstevigen, onder andere op het terrein van energie en met een meer flexibele arbeidsmarkt voor iedereen. Daarmee zorgen we ervoor dat DSM in en met Europa en Nederland op lange termijn succesvol blijft. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan. We kunnen hiermee een voorloper zijn om een duurzame toekomst creëren voor huidige en toekomstige generaties.”