Betaalbare mobiele robots van kunststof

Geplaatst op 13 augustus 2024 om 09:55 uur
Betaalbare mobiele robots van kunststof
Mobiele robotsystemen worden in steeds meer werkomgevingen gebruikt. Conventionele modellen op de markt beginnen bij ongeveer €25.000, terwijl oplossingen met een geïntegreerde robotarm ongeveer €70.000 kosten. Grootschalig gebruik is echter vaak onbetaalbaar voor kleine en middelgrote bedrijven vanwege de hoge prijzen. Igus wil dit veranderen met een nieuw aanbod van Low Cost Robotica en presenteert een serie betaalbare mobiele robots van kunststof.

De markt voor Automatisch Geleide Voertuigen (AGV) en Autonome Mobiele Robots (AMR) is booming: de wereldwijde markt voor mobiele robotica, inclusief servicerobots, bedraagt momenteel ongeveer $20,3 miljard en experts verwachten dat dit cijfer tegen 2028 bijna verdubbeld zal zijn.

 

Mobiele robots zijn vooral wijdverspreid in materiaal handling en industriële toepassingen. En deze slimme helpers doen zelfs steeds vaker hun ronde in catering en ziekenhuizen. De kunststofexperts van Igus, specialist op het gebied van motion plastics, testen al vier jaar met succes AGV's in eigen huis - bestuurderloze rekken die post en zendingen naar kantoren brengen en mobiele robots in de productie die transporten en roterende stapelcontainers verplaatsen. De opgedane ervaring is direct verwerkt in de ontwikkeling van een nieuwe low cost automatiserings-productielijn, de "ReBeL on Wheels". Het doel: de weg vrijmaken voor kleine en middelgrote ondernemingen voor kosteneffectieve mobiele robotica.

 

Eigen productie

De basis van elk mobiel robotsysteem is de ReBeL. Door het gebruik van kunststof is de robot met een prijs van €4970 bijzonder betaalbaar en met een nettogewicht van 8,2 kg de lichtste servicerobot met cobotfunctie in zijn klasse. Zonder uitzondering ontwikkelt en produceert Igus alle mechanische componenten waaruit de ReBeL bestaat.

 

Het laadvermogen bedraagt 2 kg en de reikwijdte 664 mm. Er zijn verschillende bewegende systemen gepland waarin de ReBeL centraal geïntegreerd is: Igus introduceert een betaalbare versie voor de onderwijssector voor €14.699,- inclusief de robotarm. Gebaseerd op open-source software en uitgerust met een grijper, fungeert de ReBeL EduMove als autonoom leerplatform voor onderwijsinstellingen. Het heeft een modulair ontwerp, zodat andere functies kunnen worden toegevoegd, zoals lidar, cameratechnologie of een slam-algoritme. Een andere versie is een automatisch geleid voertuig dat tot 30 kg kan vervoeren. Met de optionele ReBeL kunnen eenvoudige positioneringstaken van A naar B worden uitgevoerd. Het maakt dure sensortechnologie overbodig en vertrouwt in plaats daarvan op zelf ontwikkelde 3D-sensortechnologie. De prijs is € 17.999. Daarnaast presenteert Igus de studie van een low cost servicerobot. De ReBeL Butler is geschikt voor eenvoudige maar tijdrovende ophaal- en afleverdiensten, bijvoorbeeld in de horeca.

 

Een "lighthouse" project op wielen

Het doel van al deze ontwikkelingen is het lighthouse project, een mobiele robot met geïntegreerde HMI en zicht, welke zelfs in staat zou zijn om zelfstandig een kantoor op te ruimen.

 

"Met dit project volgen we een bottom-to-top strategie waarbij bepaalde componenten zoals veiligheidslaserscanners niet in het basispakket zijn opgenomen om de prijs laag te houden," legt Roy Snellens, Productmanager van de Low Cost Automation Business Unit bij Igus, uit. "Niettemin kan de oplossing achteraf worden gemonteerd voor industriële vereisten." Dit jaar presenteert Igus onder andere een betaalbare grijper met een grote slag en rijweg die een hoge mate van flexibiliteit biedt bij het grijpen van verschillende geometrieën. Snellens: "De toepassingsgebieden voor deze geplande low-cost AMR zijn zeer divers en gaan veel verder dan eenvoudige transporttaken. Ze dekken een enorm scala aan use cases in verschillende gebieden van het leven, zoals schoonmaaktaken of het direct serveren van koffie op de werkplek."  

 
© KunststofenRubber.nl