Alleen nog ‘biobased’ ethylacylaat voor BASF

Geplaatst op 09 augustus 2024 om 16:19 uur
Alleen nog ‘biobased’ ethylacylaat voor BASF
Met ingang van het vierde kwartaal van dit jaar schakelt BASF over op de productie van ‘biobased’ ethylacrylaat (EA) binnen het methacrylaat-portfolio. Dankzij een traceerbare C14-biocontent van 40 procent (DIN EN 16640) brengt dit de Product Carbon Footprint (PCF) met 30 procent omlaag in vergelijking met EA op basis van fossiele grondstoffen.
EA wordt gebruikt bij de productie van polymeren. Behalve biobased EA op biologische basis, heeft BASF ook biobased ethylacrylaat BMB ISCC Plus. De resterende koolstof is hierbij afkomstig van ISCC PLUS-gecertificeerd acrylzuur op fossiele basis. Door de toepassing van BASF's biomassabalansmethodiek is de carbon footprint van dit product nog lager.

Uitsluitend bioethanol

BASF's biogebaseerde EA wordt geproduceerd in Ludwigshafen met uitsluitend bio-ethanol als alcoholbron. De chemische en technische specificaties van het nieuwe biogebaseerde product zijn identiek aan de traditionele versie op fossiele basis.
"Met EA op biologische basis kunnen we onze klanten een direct beschikbare drop-in oplossing bieden voor veel toepassingen. Ethylacrylaat is een beproefd product dat onze klanten zal ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. We willen ook een duidelijk signaal afgeven aan de markt dat we onze eigen duurzaamheidstransformatie aansturen. Vanaf het vierde kwartaal van 2024 zullen we geleidelijk stoppen met het gebruik van EA op fossiele basis en voortaan uitsluitend biobassed ethylacrylaat aanbieden", zegt dr. Reiner Geier, senior vice president Industrial Petrochemicals Europe.

Voornamelijk Europese bronnen

BASF's bio-ethylacrylaat gebruikt duurzame bio-ethanol, voornamelijk uit Europese bronnen met graan als grondstof. BASF hanteert strenge duurzaamheidscriteria voor het materiaalgebruik van biomassa. De bio-ethanol die BASF inkoopt, concurreert niet met de voedselproductie: Bio-ethanol wordt voornamelijk geproduceerd uit reststoffen van zetmeelproductie, granen van lagere kwaliteit of melasse, die allemaal niet worden gebruikt in de voedselproductie. Granen die niet geschikt zijn voor gebruik als voedsel of diervoeder kunnen ook worden gebruikt voor de productie van bioethanol.

 

 
© KunststofenRubber.nl