Nieuw biobased en biologisch afbreekbaar plastic

Geplaatst op 23 juli 2024 om 11:00 uur
Nieuw biobased en biologisch afbreekbaar plastic
Corniek Post, onderzoeker in de hybride onderzoeksgroep van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een polymeer gecreƫerd dat biologisch afbreekbaar is en dat sterk genoeg is om als plastic product te worden ingezet.

"We hebben voor het eerst aangetoond dat er een sterke en interessante vorm van plastic te realiseren is, die helemaal biologisch afbreekbaar is. Daar zijn we echt wel een beetje trots op", zegt Post.

 

Het team heeft nu vooral gekeken naar de eigenschappen van het materiaal en hoe het zich in verschillende omstandigheden gedraagt. Denk daarbij aan hoge temperaturen en hoe het zich gedraagt in de gesmolten fase. "De resultaten zijn veelbelovend."

 

Het plastic wordt gemaakt van BHMF: een chemische biobased bouwsteen die gemaakt kan worden uit suikers. De polymeerstructuur is afbreekbaar door schimmels en bacteriën. "We zouden er bijvoorbeeld biologisch afbreekbare coatings voor zaden van kunnen maken. Dit zou boeren kunnen helpen hun opbrengst te verhogen zonder schadelijke reststoffen achter te laten."

 

Er moet nog wel aanvullend onderzoek worden gedaan om echt een heldere toepassing te kunnen bepalen. "We gaan de komende tijd vooral kijken hoe we deze nieuwe plastics op zowel thermisch, als op mechanisch niveau, kunnen verbeteren en versterken. En dat alles natuurlijk in het licht van de biologische afbreekbaarheid."

 

De onderzoeksresultaten zijn verschenen in Green Chemistry:

 green-chemistry-article-spring-2024.
 

 
© KunststofenRubber.nl