KunststofenRubber.nl

Eerste Europese maan-microrover is gemaakt van 'ruimtereisbestendig' CFRP

05 augustus 2024 om 13:37 uur

ispace-Europe heeft de eerste in Europa ontworpen, geproduceerde en geassembleerde maan-microrover opgeleverd. Het lichtgewicht frame is gemaakt van koolstofvezelversterkte kunststoffen die bestand zijn tegen de raketlancering en andere trillingen tijdens de reis naar de maan.


Ispace Europe is de in Luxemburg gevestigde dochteronderneming van ispace in Tokio. De maan-microrover wordt nu klaargemaakt voor levering aan Japan, voor integratie in de Hakuto-R Mission 2 Resilience maanlander.

 

'Tenacious' is 26 cm hoog, 31,5 cm breed, 54 cm lang en weegt ongeveer 5 kg. De rover moet het gebied rond de landingsplaats gaan verkennen. "De naam Tenacious vat de geest van deze kleine rover perfect samen", aldus Julien Lamamy, CEO van ispace-Europe, "want hij is klaar om baanbrekende mijlpalen te bereiken. Het is de eerste maanrover die in Europa is gebouwd en zal de eerste zijn die Europese klanten naar het maanoppervlak vervoert en ruimtebronnen verzamelt onder de Luxemburgse wet op ruimtebronnen uit 2017."

 

De maan-microrover is uitgerust met een voorwaarts gemonteerde HD-camera die beelden op het maanoppervlak kan vastleggen. Commando's en gegevens worden via de lander verzonden en ontvangen van het missiecontrolecentrum.

 

Hakuto-R Mission 2

Mission 2, de tweede maanverkenningsmissie van ispace, zal naar verwachting in de winter van 2024 worden gelanceerd met een SpaceX Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral, Florida. Resilience zal commerciële en wetenschappelijke apparatuur naar het maanoppervlak brengen en moet bijdragen aan het door Nasa geleide Artemis-programma. ispace-Europe werd door Nasa geselecteerd om regoliet van het maanoppervlak te verwerven dat door het ruimtevaartagentschap wordt gekocht. Eenmaal op het maanoppervlak zijn ispace-operators van plan om een ​​schop te gebruiken om een ​​monster van maanregoliet te verzamelen en de verzameling te fotograferen met de camera die op de rover is gemonteerd.

 

De rover is gemaakt met cofinanciering van het Luxemburgse ruimtevaartagentschap via een contract van het Europees ruimtevaartagentschap met het Luxemburgse nationale ruimtevaartprogramma, LuxImpulse. 

 

ispace maakt gebruik van zijn aanwezigheid in Japan, de VS en Luxemburg voor de gelijktijdige ontwikkeling van aankomende missies. Missie 2 wordt geleid door de Japanse tak van ispace. Missie 3, waarbij de Apex 1.0-maanlander debuteert, wordt geleid door de Amerikaanse tak en zal naar verwachting in 2026 worden gelanceerd. Missie 6, die gebruik zal maken van de Series 3-lander, die momenteel in Japan wordt ontworpen, zal naar verwachting in 2027 worden gelanceerd. 

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

2 oktober 2024, Mikrocentrum, Veldhoven

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »