De vraag naar plastic consumentenverpakkingen zal tot 2050 met 17% stijgen als het huidige consumptiegebruik aanhoudt. Door circulaire strategieën toe te passen, kunnen broeikasgasemissies met 62% worden verminderd en 67% van de primaire materiaalvraag worden vermeden. Dat stellen RIVM, TNO, Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat na onderzoek.
In de analyse beschrijft het RIVM beleidsopties voor de productgroep kunststofverpakkingen en drankenkartons:
- De aandacht gaat nu vooral uit naar recycling. Het is belangrijk dat de overheid ook met maatregelen komt om vermindering en hergebruik van plastic verpakkingen te stimuleren. Duidelijke doelstellingen en richtlijnen zijn nodig om sneller een circulaire economie te bereiken.
- Bedrijven kunnen onnodige verpakkingen vermijden of hergebruiken. Ook kunnen ze producten in concentraatvorm aanbieden (zonder water en lucht) en alternatieven voor plastic ontwikkelen. Daarnaast moet een groter deel van het plastic verpakkingsafval gebruikt worden voor nieuwe verpakkingen.
- Consumenten kunnen helpen door bewust te kiezen voor producten zonder of met minder plastic verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld voor groente en fruit zonder verpakking. Of een verpakking vaker gebruiken. Een bewuste keuze in de winkel voor minder plastic, kan al een groot verschil maken.
TNO analyseerde de verpakkingstrends en de impact van broeikasgasemissies voor het huidige en toekomstige Nederlandse systeem van plastic verpakkingen. Dit werd gedaan op basis van de twee scenario’s: een business-as-usual scenario (op basis van historische consumptiepatronen in relatie tot het bruto binnenlands product en bevolkingstrends) en een circulair scenario (zo optimistisch mogelijk binnen de huidige mogelijkheden).
Voor het eerst in Nederland werd hiermee een systematische levenscyclusanalyse uitgevoerd die onderscheid maakt tussen verschillende soorten verpakkingen, zoals drankkartons, flessen en flexibele verpakkingen.
Toename in plasticverpakkingen
Volgens de resultaten zou de vraag naar plastic verpakkingen, als we niets veranderen, met 17% kunnen stijgen, van 386 kton in 2022 naar 451 kton in 2050. Tegelijkertijd verwachten de onderzoekers dat de vraag naar drankkartons gelijk blijft. Op dit moment gaat 55% van het verpakkingsmateriaal verloren, en slechts een klein deel wordt hergebruikt voor nieuwe verpakkingen. Dit kan leiden tot een toename van de uitstoot van broeikasgassen met 12% tot 1906 kton.
In een circulair scenario en bij gebruik van hernieuwbare energiebronnen zouden de uitstoot van broeikasgassen echter met 62% kunnen verminderen, en zou 67% minder nieuwe materialen nodig zijn.
Downloadt hieronder de rapporten van RICM en TNO:
RIVM 2024-0099. |
TNO-2024-R10938. |